Reporter

reporter-ntr.pl

Oryginalne potrawy i porady kulinarne

Sernik jajko sadzone

Składniki:

kruchy spód:
200 g herbatników typu petit beurre
100 g roztopionego masła
masa serowa:
1 kg zmielonego twarogu w wiaderku
250 ml gorącej wody
1/3 szklanki cukru pudru
2 opakowania krystalicznej galaretki
50 ml syropu z brzoskwiń
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
dekoracja:
9 połówek brzoskwiń w puszce
200 ml wody
100 ml syropu brzoskwiń
1 opakowanie krystalicznej galaretki

Etapy przygotowania:

Herbatniki zmiel. Dodaj masło i wymieszaj. Powstałą masą herbatnikową równomiernie wyłóż dno tortownicy. Wstaw do lodówki. Do gorącej wody wsyp 2 opakowania galaretki i wymieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia. Galaretka powinna być płynna. Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem i cukrem z prawdziwą wanilią. Cały czas miksując, wąskim strumieniem wlej galaretkę. Miksuj 2-3 minuty. Masę serową przełóż na herbatnikowy spód. Wierzch wyrównaj łyżką lub szpatułą. Wstaw do lodówki na godzinę. Brzoskwinie odcedź z syropu i osusz. Ułóż na masie serowej. Formę wstaw do lodówki na godzinę. Wodę i syrop z brzoskwiń przelej do rondelka i zagotuj. Wsyp galaretkę i mieszaj, aż galaretka się rozpuści. Odstaw na 10 minut, aż galaretka ostygnie. Formę wyjmij z lodówki. Na masę serową i brzoskwinie wąskim strumieniem wylej galaretkę. Formę ponownie wstaw do lodówki na 2 godziny.