Pieczony łosoś z limonkowo-czosnkowym sosem
Składniki:
1/2 szklanki oliwki
1 średnia cebula, pokrojona na plasterki
2 łyżki soku z limonki
skorka otarta z 1 limonki
2 duże ząbki czosnku, posiekane
2 łyżeczki świeżego rozmarynu
1/2 łyżeczki soli
750g łososia (filet)
sos:
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
cebula z marynaty
1 duży ząbek czosnku, posiekany
1 łyżka masła
1 łyżka soku z limonki
troszkę posiekanego rozmarynu
sol, pieprz do smaku
Etapy przygotowania:
Składniki marynaty dobrze wymieszaj, zalej nimi łososia i marynuj około 30 minut. Nagrzej piekarnik (górna grzałka), rybę wyjmij z marynaty, ułóż na blasze i grilluj około 20 minut, często smarując mięso pozostałą marynatą. Ryba powinna być grillowana w odległości 10-15cm od górnej grzałki. W czasie, kiedy mięso się piecze przygotuj sos. Wyjmij połowę cebuli z marynaty i lekko ją zrumień na patelni, aż zmięknie. Dodaj masło, śmietankę, czosnek, sok z limonki i zredukuj sos do pożądanej gęstości. Dopraw solą i pieprzem. Łosoś jest gotowy, kiedy da się łatwo rozwarstwić widelcem. Upieczoną rybę podziel na porcje, polej każdą porcję łyżką sosu, udekoruj cząstką limonki.
BRAK KOMENTARZY
Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.