HomeZdrowie i UrodaJak zmniejszyć apetyt i głód: triki jedzeniowe

Jak zmniejszyć apetyt i głód: triki jedzeniowe

jedzenie
  • Jedz produkty o niskim indeksie glikemicznym (poniżej 70), które szybciej i na dłużej sycą – apetyt i głód na dłużej zaspokoją m.in. śliwki, truskawki, migdały.
  • Jedz warzywa przez cały rok – te surowe, lub gotowane na parze, czy w zupie – nie dostarczają wielu kalorii, ale za to zaspokajają potrzebę jedzenia.
  • Nie jedz produktów, które zawierają dużą ilość sztucznych dodatków (spulchniaczy, barwników, konserwantów), które mogą sprawić, że częściej będziesz głodny.
  • Kiedy „masz smaka” na słodycze, to zamiast ciastek, cukierków czy czekolady sięgnij po owoc. Jeśli nie potrafisz opanować apetytu na ulubione słodkości, to jedz je raz lub dwa razy w tygodniu. Jeśli zaś nauczysz się zachowywać umiar, to 2-3 kostki czekolady dziennie nie powinny sprawić, że zaczniesz przybierać na wadze. Chyba, że jesteś na diecie redukcyjnej. Wtedy dzienną dawkę cukru skonsultuj z dietetykiem.
  • Kiedy czujesz, że po prostu, zaraz „musisz coś zjeść” to sięgnij po sałatę. Jedzenie różnych rodzajów sałat przed zasadniczym posiłkiem to jedna z tradycji np. Szwajcarów. Sałata wypełnia żołądek i sprawia, że jesz mniej podczas głównego posiłku. Ale też sałata z dodatkiem innych jarzyn oraz np. sosu winegret sprawdzi się jako szybka przekąska między posiłkami, gdy dopadnie cię apetyt. Przygotuj rano miskę mixu-sałatkowego i sięgaj po niego, gdy poczujesz apetyt.
  • Na małych talerzach układaj niewielkie porcje, ale tak aby wyglądały obficie – np. dodaj dużo nastroszonej sałaty a obok niej kawałek mięsa czy ryby podzielony na mniejsze kęsy.
  • Nie jedz szybko. Powoli, dokładnie przeżuwaj każdy kęs (do 30 razy) rozdrabniając go na miazgę.
  • Po każdym posiłku odczekaj od 15 do 20 minut zanim sięgniesz po dokładkę – to właśnie w tym czasie twój mózg dostaje sygnał, że żołądek jest już pełny.
  • Między posiłkami pij dużo wody mineralnej lub ssij kostki lodu.
UDOSTĘPNIJ:
Nieprzyjemny zapach
Przetłuszczające s
Oceń Ten Artykuł:
BRAK KOMENTARZY

Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.