Reporter

Nowy Tygodnik Regionalny

Ads

Ads

Oryginalne potrawy i porady kulinarne

Smażony kurczak w sosie orzeszkowym

Składniki:

3/4 kg piersi kurczaka
3 czubate łyżki gotowego sosu orzeszkowego
6 łyżek jasnego sosu sojowego
2 cebule
2 łyżki masła ghee
4 łyżki oleju
sól
natka pietruszki do podania

Etapy przygotowania:

Mięso pokrój na dość sporą kostkę. Przełóż do miski, dodaj sos sojowy, wymieszaj. Cebule obierz i pokrój na cienkie piórka. W woku lub dużej patelni silnie rozgrzej ghee z olejem. Włóż cebulę, lekko posól i smaż na dużym ogniu cały czas mieszając przez 2 minuty. Dodaj mięso wraz z sosem i nie przerywając mieszania, smaż, aż zmieni kolor. Dodaj sos orzeszkowy, wymieszaj, trzymaj na ogniu przez minutę. Danie podawaj udekorowane natką pietruszki. Smakuje najlepiej z ryżem ugotowanym na sypko oraz soczystą surówką.

źródło: mniammniam.com