Reporter

Nowy Tygodnik Regionalny

Oryginalne potrawy i porady kulinarne

Karp z pieczarkami i rodzynkami zapiekany w śmietanie

Składniki:

85 dag filetów z karpia
30 dag pieczarek
1/2 szklanki śmietanki 30%
1 duża cebula
2 łyżki rodzynek
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
kilka gałązek rozmarynu
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
sól
świeżo mielony czarny pieprz
do podania natka pietruszki i czerwony pieprz

Etapy przygotowania:

Karpia oczyść, umyj i osusz. Pokrój na kawałki o szerokości ok. 5 cm. Ułóż na desce. Każdy kawałek karpia oprósz solą, pieprzem ziołowym i mąką pszenną. Na dużej patelni roztop masło i smaż na nim karpia z obu stron, aż będzie apetycznie rumiany. Usmażonego karpia przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Cebulę pokrój w piórka. Czosnek pokrój w plasterki. Pieczarki obierz i pokrój w plasterki. Na tej samej patelni, na której smażył się karp, smaż cebulę, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i pieczarki. Smaż, aż woda odparuje. Dodaj rodzynki i wymieszaj. Smaż 2 minuty. Wlej śmietankę i dodaj rozmaryn. Wymieszaj i smaż 3-4 minuty. Do formy do zapiekania wlej sos i ułóż kawałki usmażonego karpia. Formę przykryj folią aluminiową. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 15 minut. Podawaj udekorowane czerwonym pieprzem i natką pietruszki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.