Reporter

Nowy Tygodnik Regionalny

Oryginalne potrawy i porady kulinarne

Brownie z batatów

Składniki:

180 g batatów (waga po obraniu)
150 ml oleju roślinnego
100 g cukru
70 g zmielonych migdałów i orzechów włoskich
50 g kakao
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Etapy przygotowania:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Kwadratową formę o wymiarach 20 cm x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Batat obierz i zetrzyj na tarce, tak aby powstały wiórki. Przełóż do miski. Wlej olej i wsyp cukier, proszek do pieczenia, kakao oraz zmielone migdały i orzechy. Wbij jajka i energicznie wymieszaj, aż składniki się ze sobą połączą. Ciasto przełóż do formy. Wierzch wyrównaj łyżką. Wstaw do piekarnika i piecz około 30 minut. Ciasto powinno być w środku wilgotne. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Przed podaniem pokrój na porcje.