Tagliatelle z sosem z mascarpone i rukolą
Składniki:
paczka tagliatelle – 50 dag
2 spore pęczki rukoli
2 opakowana mascarpone po 250 dag
3 ząbki czosnku
łyżka masła
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
garść świeżo startego parmezanu
szczypta soli
do gotowania makaronu:
łyżka soli
2 łyżki oliwy
Etapy przygotowania:
Garnek postaw na ogniu, posól i dodaj oliwę. Kiedy woda się zagotuje wrzuć makaron i gotuj go (często mieszając, tagliatelle lubią przywierać do dnia) do takiej miękkości, którą nazywają „al dente”. Czosnek obierz i pokrój na bardzo cienkie plasterki. W wysokim rondlu rozpuść masło, wrzuć czosnek i smaż na średnim ogniu przez pół minuty, cały czas mieszając, aż lekko się zeszkli. Do patelni dodaj mascarpone i mieszając doprowadź do jego rozpuszczenia. Trzymaj kilka chwil na ogniu, aż będzie gorący, ale nie pozwól, żeby się zagotował. Dodaj listki rukoli, pomieszaj i zestaw z ognia. Dopraw niewielką ilością soli i pieprzu. Gotowy makron odcedź i dodaj do sosu. Wymieszaj i od razu podawaj. Na talerzach posyp świeżo startym parmezanem.
BRAK KOMENTARZY
Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.