HomeBez kategoriiPrzepis na pierogi z kapustą i grzybami

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami

pierogi z kapustą

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg mąki
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
  • Farsz:
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka mąki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  • Grzyby namocz dzień wcześniej w wodzie, następnie ugotuj (w tej samej wodzie, w której się moczyły).
  • Kapustę zalej wodą, ugotuj do miękkości. Odcedź grzyby i kapustę (tę ostatnią dodatkowo dobrze odciśnij, inaczej farsz będzie za rzadki). Oba składniki drobno posiekaj lub zmiel.
  • Posiekaj cebulę. Zeszklij ją na patelni z olejem. Dodaj łyżeczkę mąki, zmielone grzyby i kapustę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podsmaż na małym ogniu.
  • Z mąki, żółtka, oleju, wody i soli zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkuj je na grubość ok. 2 mm. Wykrój szklanką kółka (do „uszek” użyj szklaneczki o mniejszej średnicy).
  • Kolejno nakładaj na kółka po łyżeczce farszu, składaj ciasto na pół, dobrze dociskaj (ew. połącz dwa końce, by powstały „uszka”).
  • Odkładaj pierogi na lnianą serwetkę (przykryj, by nie wyschły). Wrzuć do osolonej, wrzącej wody. Nie pozwól, by się skleiły (delikatnie przemieszaj drewnianą łyżką).
  • Po wypłynięciu pierogów na wierzch, gotuj jeszcze chwilę, aż ciasto zmięknie.
UDOSTĘPNIJ:
Karp wigilijny z chr
Barszcz czerwony
BRAK KOMENTARZY

Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.