Przepis na pierogi z kapustą i grzybami
SKŁADNIKI
- 0,5 kg mąki
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
- Farsz:
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 5 dag suszonych grzybów
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka mąki
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Grzyby namocz dzień wcześniej w wodzie, następnie ugotuj (w tej samej wodzie, w której się moczyły).
- Kapustę zalej wodą, ugotuj do miękkości. Odcedź grzyby i kapustę (tę ostatnią dodatkowo dobrze odciśnij, inaczej farsz będzie za rzadki). Oba składniki drobno posiekaj lub zmiel.
- Posiekaj cebulę. Zeszklij ją na patelni z olejem. Dodaj łyżeczkę mąki, zmielone grzyby i kapustę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podsmaż na małym ogniu.
- Z mąki, żółtka, oleju, wody i soli zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkuj je na grubość ok. 2 mm. Wykrój szklanką kółka (do „uszek” użyj szklaneczki o mniejszej średnicy).
- Kolejno nakładaj na kółka po łyżeczce farszu, składaj ciasto na pół, dobrze dociskaj (ew. połącz dwa końce, by powstały „uszka”).
- Odkładaj pierogi na lnianą serwetkę (przykryj, by nie wyschły). Wrzuć do osolonej, wrzącej wody. Nie pozwól, by się skleiły (delikatnie przemieszaj drewnianą łyżką).
- Po wypłynięciu pierogów na wierzch, gotuj jeszcze chwilę, aż ciasto zmięknie.
BRAK KOMENTARZY
Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.