Barszcz czerwony

barszcz czerwony

SKŁADNIKI

  • 2 kg buraków
  • 2 jabłka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • 8 suszonych grzybów
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki soli
  • płaska łyżeczka pieprzu
  • cukier do smaku

Przygotowanie

Przygotowanie wigilijnego barszczu czerwonego zacznij od ugotowania grzybów. Zalej grzyby dwiema szklankami wody, po dwóch godzinach moczenia ugotuj je.

  • Buraki do świątecznej zupy obierz, pokrój w plastry i wrzuć do sporego garnka.
  • Dodaj obrane i oczyszczone z nasion ćwiartki jabłek, obraną marchewkę, pietruszkę i cebulę.
  • Warzywa zalej 4 litrami wody, dodaj sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i majeranek.
  • Wywar gotuj pół godziny na małym ogniu. Ostudź, wlej sok z cytryny.
  • Przed podaniem odcedź, dopraw wywarem z grzybów (grzyby można użyć do przygotowania uszek), cukrem i ewentualnie pieprzem.
Oceń Ten Artykuł:
BRAK KOMENTARZY

Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.