HomeBez kategoriiKarp wigilijny z chrupiącą skórką – jak smażyć dzwonka karpia na Wigilię?

Karp wigilijny z chrupiącą skórką – jak smażyć dzwonka karpia na Wigilię?

karp na święta

SKŁADNIKI

  • 1 karp o masie ok. 1,5-2 kg
  • 3-4 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki masła
  • cytryna
  • natka pietruszki do dekoracji
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  • Usuń z karpia wnętrzności (uważaj, by żółć nie wylała się z woreczka, bo mięso może nabrać gorzkiego smaku).
  • Odetnij głowę, zeskrob łuski (specjalnym skrobakiem lub nożem).
  • Opłucz rybę zimną wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Następnie pokrój w dzwonka, oprósz solą oraz pieprzem.
  • Każdy kawałek ryby obtocz w mące. Strzep nadmiar mąki, odłóż na czysty suchy talerz.
  • Na patelni rozgrzej olej, dodaj masło i usmaż dzwonka z każdej strony na złoty kolor. W trakcie smażenia potrząsaj patelnią, aby ryba nie przywarła, a masło się nie przypaliło. Rybę należy odwrócić tylko raz na drugą stronę i kontynuować smażenie.
  • Odsącz rybę z tłuszczu. Podawaj jeszcze ciepłą z cząstkami cytryny i natką pietruszki.
UDOSTĘPNIJ:
<strong>Uroda na św
Przepis na pierogi z
BRAK KOMENTARZY

Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.