Pieczona kaczka z jabłkami (w rękawie)
Składniki:
1 wypatroszona kaczka o wadze ok. 2 kg
1 i 1/2 kg jabłek
1 łyżka oleju
1 łyżeczka majeranku
marynata do kaczki:
2 łyżki oleju
2 łyżki miodu
1 łyżka majeranku
2 ząbki czosnku
sól
świeżo mielony czarny pieprz
Etapy przygotowania:
Jabłka umyj i osusz. 3/4 jabłek pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Czosnek przeciśnij przez praskę. Kaczkę umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Przygotuj marynatę. W miseczce wymieszaj miód, olej, czosnek, majeranek, sól i pieprz. Dokładnie natrzyj nią kaczkę z zewnątrz i od środka. Kaczkę nafaszeruj jabłkami (ok. 3/4 wszystkich pokrojonych jabłek). Zepnij wykałaczkami. Delikatnie przełóż do rękawa do pieczenia i zepnij oba końce. Wstaw do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzej do 180 stopni (grzałka góra-dół Z termoobiegiem). Kaczkę przełóż do formy do zapiekania i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 1 i 1/2 godziny. Pozostałe jabłka pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Polej olejem i posyp majerankiem. Formę wyjmij z piekarnika i ostrożnie rozetnij rękaw. Dodaj jabłka i wstaw ponownie do piekarnika. Kaczkę piecz bez przykrycia 30 minut. Formę wyjmij z piekarnika i ostrożnie przełóż kaczkę na półmisek wraz z upieczonymi jabłkami.
BRAK KOMENTARZY
Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.