HomeBez kategoriiCiasto „4 jabłka i 4 jajka”

Ciasto „4 jabłka i 4 jajka”

ciasto

Składniki:

4 jabłka średniej wielkości (około 650 g)
4 jajka
350 g mąki tortowej
200 g cukru
200 ml mleka
100 g roztopionego masła
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszki do pieczenia
szczypta soli
do formy:
1 łyżka masła
2 łyżki tartej bułki
do podania:
cukier puder

Etapy przygotowania:

Keksówkę wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Do miski wlej litr zimnej wody, wyciśnij do niej sok z cytryny. Jabłka obierz, pokrój na kostkę o boku około 2 cm i od razu przełóż do miski z wodą. Do miski dodaj jajka i cukier oraz cukier waniliowy. Ubij mikserem na puszystą masę. Dodaj do niej mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wlej mleko. Zmiksuj mikserem na jednolitą masę. Miksując wlewaj powoli roztopione i przestudzone masło, dokładnie wymieszaj. Dodaj odsączone kawałki jabłek i wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do keksówki, wstaw do gorącego piekarnika i piecz przez 45 minut. Wyjmij z piekarnika, odstaw do przestudzenia. Wyjmij z keksówki, posyp cukrem pudrem.

Polędwiczki wieprzo
Napoje odtruwające
BRAK KOMENTARZY

Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.