Wędzili pod Parzęczewem
W ostatni weekend października, przy wyjątkowo słonecznej pogodzie, plac sołecki w Tkaczewskiej Górze stał się miejscem pachnącym aromatem wędzonych przysmaków. Pod okiem Joanny Włodarskiej, uznanej dziennikarki i szefowej kuchni specjalizującej się w kuchni regionalnej i tradycyjnej, mieszkańcy zgromadzili się, by uczestniczyć w warsztatach wędzarniczych realizowanych w ramach projektu „Przywrócenie tradycji wędzarniczych w Tkaczewskiej Górze”.
Joanna Włodarska, inicjatorka warsztatów z serowarstwa i wędliniarstwa, od ponad 10 lat podróżuje po Polsce, dzieląc się swoją wiedzą o tradycyjnych metodach wyrobu żywności. Na zaproszenie mieszkańców Tkaczewskiej Góry przyjechała, aby przekazać tajniki przygotowywania, przyprawiania i wędzenia mięsa, wspierając tym samym lokalne inicjatywy związane z ożywianiem dawnych polskich tradycji kulinarnych.
BRAK KOMENTARZY