Sprawdzamy, które owoce są najzdrowsze
W 100 g kiwi znajduje się aż 93 mg kwasu askorbinowego, co może pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę. Natomiast cytryna czy pomarańcza zawierają tylko około 53 mg witaminy C w tej samej masie. Dlaczego jeszcze kiwi jest jednym z najzdrowszych owoców? Dzięki zawartości błonnika wspomaga perystaltykę jelit i pomaga w procesie wchłaniania składników odżywczych. Warto rozważyć jedzenie kiwi codziennie, zwłaszcza jeśli cierpisz na problemy związane z układem trawiennym.
Grejpfrut, czyli owoc o działaniu przeciwnowotworowym
Grejpfrut jest jednym z najzdrowszych owoców, ponieważ zawiera flawonoidy, czyli substancje, które mogą zapobiegać rozwojowi nowotworów. Stanowi również źródło witaminy C i beta-karotenu, dzięki temu spożywanie tego owocu może zapobiegać powstawaniu stanów zapalnych i hamować proces starzenia komórek. Grejpfrut jest też niezastąpiony podczas odchudzania, ponieważ zawiera niewiele kalorii.
Awokado — źródło kwasu foliowego
Awokado należy do najbardziej kalorycznych owoców, jednak stanowi cenne źródło kwasu foliowego, dlatego powinno znaleźć się zwłaszcza w kobiecej diecie. Zawiera również spore ilości witaminy K i więcej potasu niż banany. Chociaż awokado odznacza się wysoką zawartością tłuszczu, skutecznie wspiera odchudzanie. Jest bardzo sycące i wykazuje działanie obniżające cholesterol. Awokado zalicza się do najzdrowszych owoców również ze względu na zawartość cennych dla organizmu kwasów tłuszczowych omega.
Ananas wspomaga wchłanianie antybiotyków
Zastanawiasz się, jakie są najzdrowsze owoce na serce? Jednym z nich może być właśnie ananas, zawierający bromelainę, odgrywającą ważną rolę podczas wchłania antybiotyków, odchudzania i mogącą przyczyniać się do zwalczania chorób serca i cukrzycy. Ananas to jeden z najzdrowszych owoców, ponieważ jest źródłem kwasu askorbinowego i manganu.
Pomarańcza pomaga usuwać toksyny z organizmu
Pomarańcza należy do najzdrowszych owoców ze względu na zawartość kwasu askorbinowego, błonnika, beta-karotenu i witamin z grupy B. Dzięki temu może wykazywać działanie przeciwnowotworowe i opóźniać proces starzenia. Miąższ pomarańczy posiada dużo soku, co pomaga łatwiej usuwać z organizmu toksyny i zbędne produkty przemiany materii.
Wszystkie owoce są źródłem cennych witamin. Jedne warto spożywać codziennie, a inne, ze względu na wysoką kaloryczność, należy jeść raczej okazyjnie.
BRAK KOMENTARZY
Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.