Majówka z grillem. Regulaminu w parku nie ma, więc czy wszystko można?
Długi majowy weekend jest nie tylko czasem świętowania w związku z 1 i 3 maja, ale też rozpoczęciem sezonu grillowego. Miłośnicy rusztu – a tych nie brakuje – z pewnością wykorzystają okazję, aby raczyć się grillowanym mięskiem. Gdzie grillować? Czy w parku w Ozorkowie, w którym nie ma żadnego regulaminu, można rozpalić grilla?
To jeden z nielicznych parków w regionie, w którym nie ma na tablicach wypisanych żadnych zasad. Owszem, mówiło się o takim regulaminie, ale okazało się, że wg wojewody nie jest potrzebny. Mieszkańcy powinni wiedzieć, co można a czego nie w parku miejskim. Skąd? O tym kilka miesięcy temu mówił „Reporterowi” Mariusz Ostrowski, sekretarz miasta.
– Wojewoda stwierdził, że nie musimy montować tablic z regulaminem korzystania z parku, bowiem wszystkie przepisy zostały już wcześniej zawarte w ustawach. Dlatego nie ma takiej potrzeby regulaminowej a mieszkańcy powinni wiedzieć, co im wolno, a czego nie w parkach – tłumaczył sekretarz.
Czy w parku będzie można grillować?
Władze miasta w trakcie pracy nad nieistniejącym parkowym regulaminem zakładały, że w parku będzie można rozpalać grilla. Z jednym zastrzeżeniem – grill ma być mały, a po grillowej imprezie – jeśli jest taka potrzeba – należy posprzątać teren.
Jeśli w ozorkowskim parku nie będzie można zapoznać się z regulaminem miejsc publicznych, to trzeba liczyć na to, że wszyscy „grillowicze” będą umieli się zachować.
Jak korzystać z grilla?
Z jednej strony grillowanie wydaje się dosyć banalne, ale z drugiej strony ten, kto próbował tego typu zabaw wie, że bez należytego przygotowania i podstawowej wiedzy, można – zamiast degustacji pysznego jedzonka – oblizać się smakiem. Po pierwsze, należy grill odpowiednio rozpalić. Ważny jest także fakt, że mięso nie jest pieczone na żywym ogniu tylko na żarze. Mięso nie będzie wtedy spalone na czarno, a upieczone. Bezpośredni kontakt mięsa z ogniem przyczynia się do wytwarzania szkodliwych dla zdrowia związków. Warto więc piec mięso na tackach.
Bardzo ważne w samym grillowaniu są również marynaty i odpowiedni dobór przypraw. Sosy i marynaty to kwintesencja smaku grillowanych dań. Warto więc mięso przygotować dzień wcześniej, aby przeszło smakiem ziół.
BRAK KOMENTARZY
Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.