Kurczak z gorgonzolą
Składniki
3 porcje
- 500 g filetu z indyka lub kurczaka
- 80 g cieniutkiego boczku (paczkowanego) lub szynki parmeńskiej / prosciutto crudo / szynki suszonej
- 180 ml śmietanki 30%
- 90 g sera gorgonzola
- 1/2 łyżki posiekanej bazylii lub natki pietruszki
- kilka pomidorków koktajlowych
Przygotowanie
- Mięso opłukać, osuszyć, przekroić poziomo na 2 cieńsze filety, następnie pokroić je na mniejszej wielkości kawałki. Rozbić tłuczkiem na grubość ok. 7 mm.
- Doprawić solą (niezbyt dużo bo boczek/szynka jest słona) oraz pieprzem. Fileciki zawinąć w plasterki boczku lub szynki.
- Rozgrzać patelnię z łyżką oliwy, rozprowadzić ją po całej patelni. Obsmażyć mięso z dwóch stron na większym ogniu aż boczek się lekko podtopi i zrumieni.
- Zdjąć z patelni, wylać tłuszcz i wyczyścić patelnię ręcznikiem papierowym. Ustawić patelnię na średnim ogniu, wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojoną w kosteczkę gorgonzolę. Mieszając podgrzewać aż ser się roztopi.
- Włożyć mięso i podgrzewać razem przez ok. 1 minutę, posypać bazylią lub natką.
Propozycja podania
- ziemniaki z koperkiem lub makaron
- rukola z pomidorkami koktajlowymi i cebulką
BRAK KOMENTARZY
Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.