Krucha szarlotka z prażonymi jabłkami i cynamonową kruszonką
Składniki:
4 duże jabłka
20 dag herbatników
10 dag masła
1/2 szklanki cukru trzcinowego
kruszonka:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
10 dag masła
1 łyżeczka cynamonu
Etapy przygotowania:
Herbatniki pokrusz i zmiksuj na proszek (np. za pomocą rozdrabniacza lub malaksera). Masło rozpuść w rondelku. Dodaj do pokruszonych herbatników i dokładnie wymieszaj. Masą herbatnikową wyłóż tortownicę (średnica 21 cm) – spód i boki. Wstaw do lodówki na 30 minut. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Mocno rozgrzej patelnię i praż na niej jabłka. Dodaj cukier i wymieszaj. Praż, często mieszając, aż jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać. Patelnię zdejmij z ognia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Przygotuj kruszonkę. Masło rozpuść w rondelku. Mąkę wymieszaj z cukrem i cynamonem. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj, aż składniki się ze sobą połączą. Jabłka przełóż na kruchy spód i zasyp kruszonką. Piecz 40 minut. Wyjmij, ostudź i pokrój na porcje.
BRAK KOMENTARZY
Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.