Karp wigilijny z chrupiącą skórką – jak smażyć dzwonka karpia na Wigilię?
SKŁADNIKI
- 1 karp o masie ok. 1,5-2 kg
- 3-4 łyżki mąki
- olej do smażenia
- 2 łyżki masła
- cytryna
- natka pietruszki do dekoracji
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Usuń z karpia wnętrzności (uważaj, by żółć nie wylała się z woreczka, bo mięso może nabrać gorzkiego smaku).
- Odetnij głowę, zeskrob łuski (specjalnym skrobakiem lub nożem).
- Opłucz rybę zimną wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Następnie pokrój w dzwonka, oprósz solą oraz pieprzem.
- Każdy kawałek ryby obtocz w mące. Strzep nadmiar mąki, odłóż na czysty suchy talerz.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj masło i usmaż dzwonka z każdej strony na złoty kolor. W trakcie smażenia potrząsaj patelnią, aby ryba nie przywarła, a masło się nie przypaliło. Rybę należy odwrócić tylko raz na drugą stronę i kontynuować smażenie.
- Odsącz rybę z tłuszczu. Podawaj jeszcze ciepłą z cząstkami cytryny i natką pietruszki.
BRAK KOMENTARZY
Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.