Barszcz czerwony
SKŁADNIKI
- 2 kg buraków
- 2 jabłka
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 6 ząbków czosnku
- 2 cebule
- 8 suszonych grzybów
- sok z cytryny
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżki soli
- płaska łyżeczka pieprzu
- cukier do smaku
Przygotowanie
Przygotowanie wigilijnego barszczu czerwonego zacznij od ugotowania grzybów. Zalej grzyby dwiema szklankami wody, po dwóch godzinach moczenia ugotuj je.
- Buraki do świątecznej zupy obierz, pokrój w plastry i wrzuć do sporego garnka.
- Dodaj obrane i oczyszczone z nasion ćwiartki jabłek, obraną marchewkę, pietruszkę i cebulę.
- Warzywa zalej 4 litrami wody, dodaj sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i majeranek.
- Wywar gotuj pół godziny na małym ogniu. Ostudź, wlej sok z cytryny.
- Przed podaniem odcedź, dopraw wywarem z grzybów (grzyby można użyć do przygotowania uszek), cukrem i ewentualnie pieprzem.
BRAK KOMENTARZY
Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.