Reporter

Nowy Tygodnik Regionalny

Ads

Ads

Oryginalne potrawy i porady kulinarne

Polędwiczki z suszonymi pomidorami

Składniki:

50 dag polędwiczki wieprzowej
1 i 1/2 szklanki wody
1/2 szklanki suszonych pomidorów w oleju
1/2 szklanki śmietany 30%
2 łyżki posiekanego szczypioru
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
1/2 łyżeczki cukru
Etapy przygotowania:

Polędwiczkę umyj i osusz. Pokrój na plasterki o grubości 1 cm. Dopraw solą i pieprzem. Oprósz mąką ziemniaczaną. Suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i masło. Smaż polędwiczki z obu stron na złoty kolor. Wlej wodę i sos sojowy. Dopraw słodką i ostrą papryką oraz cukrem. Patelnię przykryj i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut, aż polędwiczki będą miękkie. W połowie gotowania mięso przewróć na drugą stronę. Dodaj suszone pomidory i szczypior. Wlej śmietanę i wymieszaj. Gotuj ok. 5 minut. Podawaj od razu posypane posiekanym szczypiorem.