HomeOryginalne potrawy i porady kulinarneZupa szczawiowa pyszna i niskokaloryczna oraz błyskawiczna

Zupa szczawiowa pyszna i niskokaloryczna oraz błyskawiczna

zupa szczawiowa

Składniki:

30 dag świeżego szczawiu lub 1 szklanka
solonego szczawiu
3 szklanki warzywnego bulionu
1 łyżka masła
1 szklanka słodkiej śmietanki 12%
świeżo zmielony czarny pieprz
sól (jeśli używasz świeżego szczawiu)
wkładka:
1/2 kg piersi kurczaka
2 łyżki przyprawy
6 jajek

Etapy przygotowania:

Piersi kurczaka dopraw przyprawą i upiecz w piekarniku na złoto (około 12-15 minut). Wyjmij, odstaw na kilka minut, następnie pokrój na cienkie plastry. Jajka ugotuj na twardo, obierz, pokrój na połówki. Świeży szczaw przebierz, usuń łodyżki. W garnku rozpuść masło i dodaj szczaw (świeży lub solony) i smaż, cały czas mieszając przez 3 minuty na średnim ogniu. Wlej bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut. Zestaw z ognia, wlej śmietankę, wymieszaj. Dopraw pieprzem i ewentualnie solą. Na talerze wlej porcje zupy, włóż połówki jajek i porcje kurczaka. Jeśli chcesz mniej kalorii: – śmietankę zastąp mlekiem. Jeśli chcesz więcej energii: – podaj zupę z ziemniakami okraszonymi skwarkami z boczku lub słoninki.

UDOSTĘPNIJ:
Pascha wielkanocna z
Kotlety bezmięsne
Oceń Ten Artykuł:
BRAK KOMENTARZY

Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.