Zsiadłe mleko: właściwości zdrowotne


Zsiadłe mleko bardzo łatwo przyrządzić samemu, ale pod warunkiem, że ma się odpowiednie do tego mleko. Warto jednak ponieść ten trud, bo zsiadłe mleko ma wiele zalet zdrowotnych. Jedną z najważniejszych jest, tak ważne w czasie pandemii COVID-19, naturalne wzmacnianie odporności organizmu.
Zsiadłe mleko: wartości odżywcze
Zsiadłe mleko jest przede wszystkim źródłem kwasu mlekowego i wielu witamin. Zsiadłe mleko zawiera też sporo białka zwierzęcego, wapnia, potasu i fosforu.
Zsiadłe mleko: jak wpływa na zdrowie?
Paleta zalet zdrowotnych zsiadłego mleka jest naprawdę różnorodna. Zalicza się zaś do nich przede wszystkim:
– prawidłowy rozwój komórek organizmu
– ochronę mikroflory bakteryjnej jelit
– zapobieganie dolegliwościom gastrycznym – biegunkom i zaparciom
– ochronę przed wrzodami żołądka
– ułatwianie tolerancji laktozy
– łagodzenie objawów innych alergii
– powstrzymywanie rozwoju grzybów i drożdżaków
– budowanie silnego układu odpornościowego
Zsiadłe mleko: jak dawniej powstawało?
Zupełnie zwyczajnie i prawie bez ingerencji człowieka. Wystarczyło bowiem świeże mleko, takie prosto od krowy, wlać do naczynia, np. kamiennego garnka i pozostawić w temperaturze pokojowej, a jeszcze lepiej w cieplejszym, niż inne miejscu na kilka dni.
W tym czasie mleko samo zaczynało kwaśnieć i zamieniać się w serwatkę, od której później oddzielały się gęste, podobne do galarety skrzepy. A im tłustsze było mleko, tym grubszy był na jego wierzchu śmietanowy kożuch. Gdy zrobimy to samo co kiedyś, z obecnie powszechnym mlekiem pasteryzowanym, otrzymamy zamiast mleka zsiadłego, mleko po prostu zepsute, o wstrętnym zapachu i gorzkim smaku.
źródło: poradnikzdrowie.pl
BRAK KOMENTARZY
Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.