Zsiadłe mleko: właściwości zdrowotne
![zsiadłe mleko](https://reporter-ntr.pl/wp-content/uploads/2020/11/zsiadle-mleko.jpg)
![](https://reporter-ntr.pl/wp-content/uploads/2020/11/zsiadle-mleko.jpg)
Zsiadłe mleko bardzo łatwo przyrządzić samemu, ale pod warunkiem, że ma się odpowiednie do tego mleko. Warto jednak ponieść ten trud, bo zsiadłe mleko ma wiele zalet zdrowotnych. Jedną z najważniejszych jest, tak ważne w czasie pandemii COVID-19, naturalne wzmacnianie odporności organizmu.
Zsiadłe mleko: wartości odżywcze
Zsiadłe mleko jest przede wszystkim źródłem kwasu mlekowego i wielu witamin. Zsiadłe mleko zawiera też sporo białka zwierzęcego, wapnia, potasu i fosforu.
Zsiadłe mleko: jak wpływa na zdrowie?
Paleta zalet zdrowotnych zsiadłego mleka jest naprawdę różnorodna. Zalicza się zaś do nich przede wszystkim:
– prawidłowy rozwój komórek organizmu
– ochronę mikroflory bakteryjnej jelit
– zapobieganie dolegliwościom gastrycznym – biegunkom i zaparciom
– ochronę przed wrzodami żołądka
– ułatwianie tolerancji laktozy
– łagodzenie objawów innych alergii
– powstrzymywanie rozwoju grzybów i drożdżaków
– budowanie silnego układu odpornościowego
Zsiadłe mleko: jak dawniej powstawało?
Zupełnie zwyczajnie i prawie bez ingerencji człowieka. Wystarczyło bowiem świeże mleko, takie prosto od krowy, wlać do naczynia, np. kamiennego garnka i pozostawić w temperaturze pokojowej, a jeszcze lepiej w cieplejszym, niż inne miejscu na kilka dni.
W tym czasie mleko samo zaczynało kwaśnieć i zamieniać się w serwatkę, od której później oddzielały się gęste, podobne do galarety skrzepy. A im tłustsze było mleko, tym grubszy był na jego wierzchu śmietanowy kożuch. Gdy zrobimy to samo co kiedyś, z obecnie powszechnym mlekiem pasteryzowanym, otrzymamy zamiast mleka zsiadłego, mleko po prostu zepsute, o wstrętnym zapachu i gorzkim smaku.
źródło: poradnikzdrowie.pl
BRAK KOMENTARZY
Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.