HomeBez kategoriiTen sok doskonale wzmacnia odporność. Wystarczy jedna szklanka dziennie

Ten sok doskonale wzmacnia odporność. Wystarczy jedna szklanka dziennie

sok z imbiru

Na rynku dostępne są grube świeże kłącza imbiru, które w naszym kraju są coraz popularniejsze. Korzeń imbiru znajduje zastosowanie w kuchni, wzbogacając smak orientalnych potraw. Sok z imbiru jest smacznym aromatycznym napojem, sprzyjającym odchudzaniu. Syrop z imbiru oraz olejki imbirowe cenione są za właściwości lecznicze i terapeutyczne. Przedstawiamy najlepsze przepisy na sok z imbiru.

Napar z imbiru stosowany w czasie przeziębienia, rozgrzewa i łagodzi bóle mięśni.

Żucie plasterków imbiru pomaga na bóle gardła i migreny.

Jeśli cierpimy na dolegliwości trawienne, sięgnijmy po syrop z imbiru. Popijanie medykamentu reguluje pracę żołądka, przeciwdziała chorobie lokomocyjnej, dokuczliwym wzdęciom oraz wspomaga procesy metaboliczne, dzięki czemu ułatwia odchudzanie.

Olejki imbirowe są, między innymi, cenionymi afrodyzjakami, środkiem, stosowanym do walki z cellulitem oraz preparatem, pielęgnującym włosy.

Osoby cierpiące na nadciśnienie, problemy z krzepliwością krwi i choroby wrzodowe układu pokarmowego, powinni dawkowanie preparatów imbirowych skonsultować z lekarzem. Syrop imbirowy ma działanie silnie rozkurczowe, więc szczególną ostrożność w jego przyjmowaniu muszą zachować kobiety w ciąży.

Przepis na sok z imbiru i cytryny – krok po kroku

Składniki:

Świeży korzeń imbiru

Cytryna – sok z 1 sztuki

Przygotowanie:

Korzeń imbiru obieramy ze skórki. Najlepiej uczynić to za pomocą łyżki, która dotrze do wszystkich zagłębień bulwiastego kłącza.

Korzeń imbiru tniemy na mniejsze kawałki, ok. 2 cm długości i wyciskamy w wolnoobrotowej wyciskarce lub w sokowirówce. Sok otrzymamy także po starciu korzenia imbiru i przeciśnięciu otrzymanego surowca przez gazę.

Dodajemy sok z 1 cytryny i, po wymieszaniu, gotowy sok przelewamy do wyparzonego słoika. Można przechować go w lodówce i popijać 1 raz dziennie. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na sok i syrop z pigwowca japońskiego.

Sok z imbiru ma intensywny smak i zapach. Dla uzyskania łagodniejszego smaku, zaleca się dodać czystej wody, w proporcjach 1:1. Dla wzmocnienia zdrowotnych właściwości soku, można dosypać 1 łyżeczkę sproszkowanej kurkumy.

Przepis na sok z imbiru i cytryny z dodatkiem cukru

Składniki:

Świeży korzeń imbiru – 200g

Cytryna – sok z 1-2 sztuk

Otarta skórka cytrynowa

Cukier – 100 g

Woda – 1 ¼ l

Sok z imbiru – najlepsze przepisy, właściwości, zastosowanie

Przygotowanie:

Korzeń imbiru obieramy ze skórki, najlepiej przy pomocy łyżeczki.

Kroimy kłącze na mniejsze kawałki i umieszczamy w wyciskarce wolnoobrotowej lub sokowirówce. Miksujemy, z dodatkiem 1 szklanki wody.

Do garnka nalewamy pozostałą wodę, dodajemy sok i skórką z cytryny oraz cukier. Gotujemy całość, a po zagotowaniu, dodajemy zmiksowany korzeń imbiru.

Odstawiamy otrzymany sok do naciągnięcia, na około 2 – 3 godziny.

Po upływie zalecanego czasu, przelewamy sok przez sitko do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy wieczka i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Gotowy sok przechowujemy w lodówce. Będzie się nadawał do wykorzystania przez około 30 dni.

Butelki do soków i syropów w dobrych cenach

Dawkowanie:

Sok popijamy 3 razy dziennie, po 5 ml. Przed wypiciem, należy wstrząsnąć słoikiem. Możemy dolać łyżeczkę soku do herbaty, otrzymując smaczny, aromatyczny i rozgrzewający napój. Sok z imbiru ma właściwości przeciwzapalne i antywirusowe, dlatego jest szczególnie polecany w okresie jesienno-zimowym. Herbata z sokiem imbirowym sprzyja detoksykacji organizmu, dzięki działaniu moczopędnemu.

UDOSTĘPNIJ:
Cytryna w trosce o u
Zsiadłe mleko: wła
BRAK KOMENTARZY

Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.