Żeberka pikantne z grilla
Składniki:
2 kg chudych żeberek
6 szklanek wody
4 liście laurowe
2 łyżeczki soli
10 ziaren czarnego pieprzu
marynata
1/3 szklanki miodu
1/2 szklanki jasnego sosu sojowego
2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki oleju
sok z całej cytryny
1 łyżeczka pieprzu cayenne (można zastąpić ostrą papryką lub chilli)
2 łyżki słodkiej wędzonej papryki
5 drobno posiekanych ząbków czosnku
świeżo zmielony czarny pieprz
Etapy przygotowania:
Żeberka podziel na pojedyncze porcje (po 2-3 kostki w kawałku). W dużym garnku zagotuj wodę z liśćmi laurowymi, solą i ziarnami pieprzu. Dodaj żeberka i gotuj na średnim ogniu przez 30-45 minut, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Wyjmij, przełóż na cedzak, odstaw do wystygnięcia (z wywaru ugotuj jakąś fajną zupę). Wszystkie składniki marynaty wymieszaj dokładnie ze sobą. Ostudzone żeberka przełóż do miski, dodaj marynatę i dokładnie je wymieszaj, by pokryły się marynatą z wszystkich stron. Naczynie przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin (lub jeszcze lepiej na całą noc). W czasie marynowania żeberka kilka razy zamieszaj. Miskę z żeberkami wyjmij z lodówki na co najmniej godzinę przed grillowaniem, by mięso nabrało temperatury pokojowej. Żeberka piecz na średnim ogniu, przez 10-12 minut, obracając je co jakiś czas i smarując marynatą, aż uzyskają apetyczną, chrupiącą skórkę.
BRAK KOMENTARZY
Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.