HomeBez kategoriiSzybka zapiekanka z mielonym mięsem

Szybka zapiekanka z mielonym mięsem

zapiekanka z mielonym

Składniki:

2 opakowania warzyw ze szpinakiem na patelnię (łącznie 900 g)
1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego (karkówka, szynka, łopatka)
1 cebula
3 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
sos beszamelowy
2 szklanki mleka
10 dag startego żółtego sera
1 czubata łyżka masła
1 czubata łyżka pszennej mąki
szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
do posypania:
5 dag startego żółtego sera
Etapy przygotowania:

Mrożone warzywa na patelnię ze szpinakiem przesyp na duży talerz i odstaw do rozmrożenia. Obraną cebulę pokrój na cienkie piórka. Czosnek pokrój na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól i smaż często mieszając przez 3 minuty, aż cebula zacznie się szklić. Dodaj mięso oraz czosnek do cebuli i wymieszaj. Mięso smaż, aż całkowicie zmieni swoją barwę. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj, zestaw z ognia. W dużym rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę i energicznie mieszając smaż przez pół minuty. Rondel zestaw z ognia i wlej powoli mleko, nie przestając mocno mieszać. Rondel postaw na ogniu i cały czas mieszając doprowadź do wrzenia – chwilę pogotuj. Zestaw z ognia, dopraw solą, pieprzem i gałkę. Do sosu dodaj starty ser i wymieszaj. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj warzywa ze szpinakiem i smaż co jakiś czas mieszając, aż kulki szpinaku się całkowicie rozmrożą. Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem. Do naczynia włóż połowę warzyw, dopraw przyprawą z jednej saszetki, na nich rozłóż mięso z cebulą. Przykryj pozostałymi warzywami, dopraw przyprawą z drugiej saszetki, wlej sos. Wstaw na 55 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Na 10 minut przed końcem pieczenia posyp żółtym serem.

UDOSTĘPNIJ:
Krem z batatów z fe
Rok 2021 kolejnym z
BRAK KOMENTARZY

Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.