Są wyjątkowo smaczne i działają jak naturalny probiotyk. Kiszonki wracają do łask
Nawet osoby, które nie miały nigdy nic wspólnego z przygotowywaniem przetworów, dowiadują się, jak kisić ogórki i inne warzywa i przygotowują własne weki. W końcu nie ma nic zdrowszego dla naszych jelit niż probiotyki z kiszonek! Nie musisz ograniczać się do ogórków i kapusty, tak naprawdę możliwości jest o wiele więcej. Dowiedz się, jak przygotować kiszone rzodkiewki.
Rzodkiewka kiszona, czyli naturalny probiotyk
O tym, że kiszonki wspierają pracę układu trawiennego, wie każdy. Dlatego poleca się jeść ogórki kiszone i kapustę. To niskokaloryczne przekąski i dodatki do obiadu, smaczne, chrupiące i przede wszystkim bardzo, bardzo zdrowe. Na dodatek niewielkim kosztem można je przygotować samodzielnie w domu. Niedawno pojawiła się moda na kiszenie różnych warzyw. Niektóre z nich mogą być naprawdę zaskakujące, jak na przykład kiszony kalafior czy kiszona papryka. A już najbardziej zaskakujące wydają się rzodkiewki.
Okazuje się jednak, że twarde, ostrawe bulwki idealnie nadają się do ukiszenia. Można zrobić z nich wartościowy i smaczny dodatek do obiadu czy przystawkę na przyjęcie. Smakują nieco jak ogórki, ale są trochę bardziej ostre. Zachowują rzodkiewkową strukturę, to znaczy, że są chrupiące i niezwykle smakowite! Ich skórka trochę traci na kolorze, a miąższ zabawia się na różowy kolor, dzięki czemu pięknie wyglądają na biesiadnym stole.
Podczas kiszenia rzodkiewki nabierają właściwości wspierających układ trawiennych i prawidłową pracę jelit. Właściwości lecznicze są podobne do kiszonej rzodkwi lub białej rzepy. Dlatego warto zrobić ich chociaż trochę, na bieżąco. Można przygotować ich także więcej i przechowywać w spiżarni – to w sumie najlepszy, jeśli nie jedyny sposób na przetwory na zimę z rzodkiewki. Do kiszenia można użyć dowolnej odmiany rzodkiewki.
Kiszone rzodkiewki – przepis podstawowy
Najlepsze opinie zbiera oczywiście podstawowy przepis na kiszone rzodkiewki. Jest on bardzo podobny do przepisu na kiszone ogórki, ale w prostocie siła. W ten sam sposób można przygotować małosolne rzodkiewki, wystarczy skrócić czas kiszenia do trzech dni.
- 5 pęczków drobnych rzodkiewek,
- 1 litr wody,
- 2 łyżki soli do przetworów,
- 10 łyżek wody z kiszonych ogórków,
- 1 baldachim kopru
Przygotowanie kiszonych rzodkiewek jest bardzo proste. Warto mieć do tego średniej wielkości słój – mniej więcej dwulitrowy lub dwa mniejsze. Rzodkiewki powinny stać w chłodnym miejscu.
- Oddziel liście od rzodkiewek.
- Umyj warzywa dokładnie, pozbądź się naci i ogonków.
- Ułóż rzodkiewki w całości w słoiku, jedną obok drugiej. Na wierzch włóż koper.
- Zagotuj wodę z solą, mieszaj, aż kryształki się rozpuszczą.
- Zalej słoiki zalewą, dodaj wodę z ogórków kiszonych. Ma ona za zadanie rozpocząć proces fermentacji. Bez tego kiszenie rzodkiewek może się nie udać. Możesz także włożyć do słoika mały ogórek małosolny.
- Ostaw rzodkiewki do ukiszenia. Czas kiszenia to 3-14 dni. Jeśli chcesz małosolne rzodkiewki, po trzech dniach można już je wyciągnąć. Rzodkiewka kiszona najlepsza jest po 6-8 dniach.
Kiszone rzodkiewki z chili – przepis
Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dobrym rozwiązaniem będzie przygotowanie większej porcji kiszonych rzodkiewek z dodatkiem chili. Kiszona papryczka także będzie wspaniale smakowała, a rzodkiewki przy okazji przejdą jej smakiem, staną się wyraziste i smaczne.
- 4-5 pęczków rzodkiewki,
- 1 l wody,
- 2 łyżki soli,
- 10 łyżek zalewy po ogórkach kiszonych,
- 1 łyżeczka gorczycy,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka ziarenek ziela angielskiego,
- 2 papryczki chili
I w tym wypadku możesz przygotować i ukiszone, i małosolne rzodkiewki. Dzięki chili będą pełne smaku i wyraziste.
- Przygotuj rzodkiewki do spożycia: obetnij im końce, umyj je dokładnie i włóż do słoików.
- Do każdego słoika dodaj przyprawy i papryczkę chili. Dodaj wodę z ogórków kiszonych.
- Przygotuj zalewę z wody i soli.
- Zalej słoiki, zakręć i odstaw do ukiszenia.
- Czas kiszenia wynosi od 4 do 14 dni.
BRAK KOMENTARZY
Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.