HomeZdrowie i UrodaRokitnik zwyczajny. Zapobiega miażdżycy, odmładza cerę. Co jeszcze potrafi?

Rokitnik zwyczajny. Zapobiega miażdżycy, odmładza cerę. Co jeszcze potrafi?

rokitnik

Rokitnik zwyczajny to roślina o bardzo szerokim zastosowaniu w ziołolecznictwie. Na co pomaga? Jak ją stosować? Które produkty z rokitnikiem warto kupić?

Rokitnik — właściwości

Rokitnik zawiera blisko 200 substancji aktywnych, które pozyskuje się zarówno z owoców, jak i z nasion i liści tej rośliny. Są to między innymi:

  • witamina C – aż do 1000 mg na 100 g owoców (pod względem ilości tej witaminy rokitnik ustępuje jedynie dzikiej róży)
  • beta-karoten
  • inne antyoksydanty (w tym flawonoidy i witamina E)
  • witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy
  • witamina K
  • kwasy nienasycone
  • mikro- i makroelementy, w tym potas, żelazo, wapń, krzem, fosfor i cynk

Rokitnik — działanie

Wyciągi z rokitnika pomagają na wiele dolegliwości. Innym pomagają zapobiegać. Oto kilka przykładów:

  • Rokitnik wzmacnia naczynia krwionośne. Dzięki wysokiej zawartości witamin C i K rokitnik pomaga przy cerze naczynkowej, krwawieniu dziąseł, skłonności do łatwego tworzenia się siniaków.
  • Poprawia odporność. Dobrze jest zażywać go w okresie przeziębień i infekcji, by się przed nimi uchronić.
  • Zapobiega miażdżycy i dba o serce. Występujący w rokitniku potas obniża ciśnienie, a sterole roślinne regulują poziom cholesterolu, zapobiegając chorobom krążenia, w tym miażdżycy i chorobie wieńcowej. Regularnie spożywany rokitnik w pewnym stopniu chroni przed zawałem i udarem.
  • Zwalcza zgagę i wrzody żołądka.
  • Przeciwdziała reumatoidalnemu zapaleniu stawów.

Jak stosować rokitnik?

Rokitnik można przyjmować na różne sposoby. Można także stosować go zewnętrznie, na skórę. Jakie produkty z rokitnikiem warto kupić, by skorzystać z jego prozdrowotnych właściwości?

Sok z rokitnika

Owoce rokitnika doskonale nadają się do robienia przetworów. W zasadzie z punktu widzenia zdrowia najkorzystniejsze byłoby jedzenie ich na surowo, są jednak kwaśne i cierpkie, dlatego lepiej poddać je obróbce. Zwłaszcza że zachowują podczas niej wiele ze swoich właściwości.

Sok z rokitnika zazwyczaj zaleca się pić 2-4 razy dziennie po 25 ml. Ze względu na specyficzny smak można rozcieńczyć go z wodą w proporcji 1:3. Warto też dodawać go do jogurtu, twarogu czy płatków. By nie tracił swoich dobroczynnych cech, sok powinien być przechowywany w ciemnym miejscu.

Przetwory z rokitnika

W sklepach znajdziemy także dżemy, galaretki, konfitury i musy z rokitnika. Mają ciekawy smak, przywodzący na myśl mieszankę brzoskwini, cytrusów i ananasa. Z tego powodu rokitnik bywa czasem nazywany „syberyjskim ananasem”.

Olej z rokitnika

Olej z rokitnika pozyskuje się zarówno z nasion, jak i z miąższu tej rośliny. Zawiera między innymi kwasy nienasycone z grup omega-3 i omega-6 oraz przeciwutleniacze. Stosowany wewnętrznie wspomaga leczenie dolegliwości trawiennych, wrzodów żołądka i dwunastnicy, a także przeciwdziała mdłościom, wymiotom i zgadze. Jeśli chodzi o dawkowanie, zazwyczaj zaleca się nie przekraczać jednej łyżeczki dziennie. Przeciwwskazaniem do picia oleju z rokitnika są choroby trzustki i wątroby, kamica żółciowa i ostre zapalenie woreczka żółciowego.

Olej rokitnikowy stosowany zewnętrznie pomaga walczyć z bliznami i rozstępami (w połączeniu z masażem), przyspiesza gojenie ran, łagodzi objawy egzemy i alergii skórnych.

Kosmetyki z rokitnikiem

Rokitnik wykorzystuje się także w produkcji kosmetyków. Zawarty w nim beta-karoten odmładza skórę i nadaje jej zdrowy koloryt. Olej z rokitnika odżywia cerę. Dba także o jej nawilżenie, ograniczając ucieczkę wody z naskórka. Dostarcza mu również witaminy E, która jest silnym antyoksydantem. Witamina C poprawia elastyczność i rozjaśnia przebarwienia.

Rokitnik znajdziesz w produktach przeciwzmarszczkowych i regenerujących, balsamach ujędrniających, kremach pod oczy, a także kosmetykach do pielęgnacji delikatnej skóry dzieci. Składnik ten przysłuży się również włosom: zawierające go szampony, odżywki i maski działają naprawczo na zniszczone pasma.

UDOSTĘPNIJ:
Przetłuszczające s
Skrzyp polny na zapa
Oceń Ten Artykuł:
BRAK KOMENTARZY

Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.