HomeBez kategoriiMini bezy z kremem mascarpone i owocami

Mini bezy z kremem mascarpone i owocami

mini bezy

Składniki

8 sztuk

Beza

  • 4 białka
  • mała szczypta soli
  • 200 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Krem mascarpone

  • 250 g sera mascarpone
  • 200 ml śmietanki do ubijania 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 op. śmietany-fix

Owoce

  • np. truskawki, maliny, borówki, marakuja
  • opcjonalnie: mięta, polewa owocowa

Przygotowanie

Beza

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Białka ubić na sztywno z solą. Następnie stopniowo dodawać drobny cukier, po 1 łyżce cały czas dokładnie oraz długo ubijając po każdej dodanej porcji cukru.
  • Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Ubijać jeszcze przez następne 3 minuty.
  • Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i ubijać jeszcze przez minutę.
  • Wyłożyć na papier formując 8 dysków i pionowo wygładzić łopatką boki.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C. Piec przez 45 minut. Wyłączyć piekarnik, ale pozostawić bezy w zamkniętym piekarniku do ostygnięcia (na 1 godzinę).
  • Wyjąć z piekarnika. Delikatnie obchodzić się za bezami do czasu aż całkowicie ostygną (tego typu bezy pozostają kruche i delikatne, ale dzięki temu są smaczne i nieprzesuszone).

Krem mascarpone

  • Bardzo zimny ser i śmietankę ubijać jednocześnie z cukrem pudrem przez ok. 1 minutę, do czasu aż masa zwiększy objętość i będzie sztywna.
  • Krem wyłożyć na bezę i udekorować owocami, miętą.

źródło: kwestiasmaku.pl

UDOSTĘPNIJ:
Urodowe triki na wio
Afera wokół grobu
BRAK KOMENTARZY

Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.