Mini bezy z kremem mascarpone i owocami
Składniki
8 sztuk
Beza
- 4 białka
- mała szczypta soli
- 200 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Krem mascarpone
- 250 g sera mascarpone
- 200 ml śmietanki do ubijania 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 op. śmietany-fix
Owoce
- np. truskawki, maliny, borówki, marakuja
- opcjonalnie: mięta, polewa owocowa
Przygotowanie
Beza
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
- Białka ubić na sztywno z solą. Następnie stopniowo dodawać drobny cukier, po 1 łyżce cały czas dokładnie oraz długo ubijając po każdej dodanej porcji cukru.
- Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Ubijać jeszcze przez następne 3 minuty.
- Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i ubijać jeszcze przez minutę.
- Wyłożyć na papier formując 8 dysków i pionowo wygładzić łopatką boki.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C. Piec przez 45 minut. Wyłączyć piekarnik, ale pozostawić bezy w zamkniętym piekarniku do ostygnięcia (na 1 godzinę).
- Wyjąć z piekarnika. Delikatnie obchodzić się za bezami do czasu aż całkowicie ostygną (tego typu bezy pozostają kruche i delikatne, ale dzięki temu są smaczne i nieprzesuszone).
Krem mascarpone
- Bardzo zimny ser i śmietankę ubijać jednocześnie z cukrem pudrem przez ok. 1 minutę, do czasu aż masa zwiększy objętość i będzie sztywna.
- Krem wyłożyć na bezę i udekorować owocami, miętą.
źródło: kwestiasmaku.pl
BRAK KOMENTARZY
Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.