HomeBez kategoriiMakaron w sosie podwójnie pomidorowo-śmietankowym

Makaron w sosie podwójnie pomidorowo-śmietankowym

makaron w sosie

Składniki:

350 g makaronu penne (lub w innym kształcie)
2 łyżki soli
4 litry wody
sos:
2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
12 suszonych pomidorów w oleju
1 szklanka (250 ml) wody
1 szklanka (250) słodkiej śmietanki
4 ząbki czosnku
1 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
kilka gałązek świeżej bazylii
do podania:
parmezan

Etapy przygotowania:

W garnki zagotuj osoloną wodę, dodaj makaron, wymieszaj, doprowadź do intensywnego wrzenia. Przykryj, zdejmij z ognia, odstaw na 12 minut. Obrane ząbki czosnku pokrój na cienkie plasterki. Suszone pomidory pokrój na cienki paski. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek i smaż cały czas mieszając przez pół minuty. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz cukier. Smaż na dużym ogniu intensywnie mieszając przez 2 minuty. Wlej wodę, wymieszaj. Dopraw solą i cukrem. Gotuj kilka chwil, aż sos zgęstnieje. Wlej śmietankę, wymieszaj, doprowadź do wrzenia. Dodaj suszone pomidory, gotuj kilka chwil. Zestaw z ognia, dodaj porwane palcami listki bazylii. Makaron odcedź, dodaj do sosu, wymieszaj. Porcje makaronu przełóż na talerze, posyp świeżo startym parmezanem, udekoruj bazylią.

UDOSTĘPNIJ:
Tajska zupa z kurcza
Bezpieczne zakupy w
BRAK KOMENTARZY

Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.