Lazania ze świeżymi ziołami
Składniki:
24 płaty makaronu lazania
1 i 1/2 szklanki startego żółtego sera
sos:
300 g mielonego mięsa wołowego
300 g mielonego mięsa wieprzowego
2 szklanki krojonych pomidorów z puszki
1 szklanka wody
1 szklanka słodkiej śmietanki
4 łodygi selera naciowego
2 marchewki
1 średniej wielkości cebula
4 ząbki czosnku
5 łyżek oleju roślinnego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru
sos beszamelowy:
3 szklanki mleka
2 łyżki masła
2 czubate łyżki pszennej mąki
1 mały pęczek świeżej bazylii
1 mały pęczek świeżego oregano
spora szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
Etapy przygotowania:
Obrane marchewki, łodygi selera naciowego i cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek pokrój na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim cebulę. Lekko posól i smaż, cały czas mieszając, aż się zeszkli. Dodaj marchewkę i seler naciowy. Wymieszaj i smaż 2-3 minuty na średnim ogniu. Dodaj czosnek. Wymieszaj i dodaj oba rodzaje mięsa mielonego. Smaż, cały czas mieszając, aż mięso całkowicie zmieni kolor. Dodaj pomidory i koncentrat pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Wlej szklankę wody. Wymieszaj i gotuj na średnim ogniu 15-20 minut. Wlej śmietankę i dodaj niezbyt drobno posiekane zioła. Wymieszaj. Sos doprowadź do wrzenia. Garnek zestaw z ognia. Przygotuj sos beszamelowy. Do garnka przełóż masło i podgrzewaj na średnim ogniu, aż się roztopi. Wsyp mąkę, wymieszaj i smaż pół minuty, cały czas mieszając. Zestaw z ognia, wlej mleko i energicznie wymieszaj. Postaw na ogniu. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Często mieszając, doprowadź do wrzenia i gotuj 2 minuty na średnim ogniu. Zdejmij z ognia. Formę do zapiekania wysmaruj olejem. Wlej tyle sosu beszamelowego, aby pokrył jej dno. Ułóż pierwszą warstwę makaronu lazania, a na nią wyłóż porcję farszu. Posyp 2 łyżkami sera i skrop kilkoma łyżkami sosu beszamelowego. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa to makaron lazania. Całość zalej sosem beszamelowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj 45 minut. Na 5 minut przed końcem, wyjmij lazanię i posyp serem. Wstaw ponowne do piekarnika i zapiekaj, aż ser ładnie się przyrumieni.
BRAK KOMENTARZY
Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.