Kurczak z gorgonzolą

gorgonzola

Składniki

3 porcje

  • 500 g filetu z indyka lub kurczaka
  • 80 g cieniutkiego boczku (paczkowanego) lub szynki parmeńskiej / prosciutto crudo / szynki suszonej
  • 180 ml śmietanki 30%
  • 90 g sera gorgonzola
  • 1/2 łyżki posiekanej bazylii lub natki pietruszki
  • kilka pomidorków koktajlowych

Przygotowanie

  • Mięso opłukać, osuszyć, przekroić poziomo na 2 cieńsze filety, następnie pokroić je na mniejszej wielkości kawałki. Rozbić tłuczkiem na grubość ok. 7 mm.
  • Doprawić solą (niezbyt dużo bo boczek/szynka jest słona) oraz pieprzem. Fileciki zawinąć w plasterki boczku lub szynki.
  • Rozgrzać patelnię z łyżką oliwy, rozprowadzić ją po całej patelni. Obsmażyć mięso z dwóch stron na większym ogniu aż boczek się lekko podtopi i zrumieni.
  • Zdjąć z patelni, wylać tłuszcz i wyczyścić patelnię ręcznikiem papierowym. Ustawić patelnię na średnim ogniu, wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojoną w kosteczkę gorgonzolę. Mieszając podgrzewać aż ser się roztopi.
  • Włożyć mięso i podgrzewać razem przez ok. 1 minutę, posypać bazylią lub natką.

Propozycja podania

  • ziemniaki z koperkiem lub makaron
  • rukola z pomidorkami koktajlowymi i cebulką
Barszcz czerwony
Kurczak po koreańsk
Oceń Ten Artykuł:
BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW KOMENTARZ