Herbata z tymianku na ból gardła, chorą wątrobę, zmęczenie
Herbata z tymianku ma specyficzny smak, do którego trudno się niektórym przyzwyczaić. Rekompensują to jej właściwości zdrowotne. Herbata z tymianku działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, łagodzi ból gardła i męczący kaszel, pomaga również przy problemach z wątrobą.
Herbata z tymianku – właściwości prozdrowotne
Herbata z tymianku zachowuje wszystkie właściwości prozdrowotne tymianku – a jest ich naprawdę wiele. Zawdzięcza je składnikom, przede wszystkim olejkowi eterycznemu (w ilości, wg różnych danych od 2,5 do nawet 5 proc.), w którym obecne są takie substancje jak pochodne fenolowe, cyneol, cymen, α-pinen, linalol, borneol, octan linalolu czy octan bornylu.
W tymianku są również sole mineralne, garbniki, flawonoidy, związki trójterpenowe, kwasy polifenolowe, saponiny.
Herbata z tymianku:
- Działa wykrztuśnie i rozkurczowo – pobudza ruchy rzęsek nabłonka górnych dróg oddechowych i wydzielanie śluzu, ułatwia odkrztuszanie, dlatego warto ją pić szczególnie przy kaszlu mokrym
- Łagodzi infekcje gardła
- Łagodzi infekcje grzybicze i stany zapalne w jamie ustnej
- Ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne
- Wspiera pracę wątroby i trzustki
- Działa lekko moczopędnie
- Dodaje energii, pomaga pozbyć się uczucia znużenia
- Wspiera trawienie i zapobiega męczącym wzdęciom.
Herbata z tymianku – przepis
Przygotowanie herbaty z tymianku jest banalnie proste: pół łyżki ziela tymianku wystarczy zalać szklanką wrzątku, a gdy lekko przestygnie, przecedzić. Można ją pić czystą lub do smaku dodać odrobinę miodu.
W przypadku przeziębienia lub kaszlu do herbaty z tymianku warto dodać łyżkę miodu i sok wyciśnięty z połowy cytryny, które znacząco poprawią jej właściwości łagodzące kaszel – herbata musi być jednak przestudzona, bo w wysokiej temperaturze miód traci swoje cenne właściwości.
BRAK KOMENTARZY
Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.