Drogie święta
Za typowo wielkanocne produkty klienci w tym roku zapłacą więcej. Jajka, biała kiełbasa, ale także mięso i wyroby cukiernicze zdrożały.
Święta Wielkanocne to czas radości, czego wyraz odnajdujemy w symbolice potraw i produktów wielkanocnych. Jednym z obowiązkowych ciast pojawiających się na świątecznym stole jest mazurek, który symbolizuje nagrodę za wytrwałość w okresie wielkiego postu, kiedy spożywa się mniej mięsa i deserów. Jako ciasto słodkie i bogato zdobione, miał pokazać, że kończy się czas postu, a zaczyna czas świętowania.
– Dziś po prostu staramy się ozdobić mazurki najpiękniej, jak potrafimy – mówi Elżbieta Stefaniak z cukierni w Łęczycy, prezentując przepiękne mazurki. – Za takie, swego rodzaju dzieło sztuki cukierniczej, trzeba zapłacić ok. 30 zł, to trochę więcej niż w roku ubiegłym.
Mieszkańcy Łęczycy w cukierni kupują też przede wszystkim wielkanocne baby i paschę.
Kolejny symbol świąt wielkanocnych to oczywiście jajko. Najlepsze są jaja wiejskie. Wiele osób nie wyobraża sobie postawienia na świątecznym stole jajka z marketu.
– W Wielkanoc spożywamy jajka na kilka sposobów, ale na pewno nie ma świąt bez mniej czy bardziej ozdobnych pisanek, nawet jeśli nie pójdziemy do kościoła z koszyczkiem – mówi Halina Królak oferująca do sprzedaży jajka z własnego chowu. – Mendel kosztuje 15 zł, to o 3 zł więcej niż w roku ubiegłym – dodaje sprzedająca.
Na świątecznym stole nie może też zabraknąć białej kiełbasy. Sklepy mięsne już zauważają większe niż zwykle zainteresowanie tym produktem.
– Cena kilograma białej kiełbasy, oczywiście w zależności od producenta, kształtuje się na poziomie ok. 19,90 zł – informuje Elżbieta Andrzejczak ze sklepu mięsnego w Łęczycy.
Zauważyć można także nieznaczny wzrost cen mięsa i wędlin, podobnie jak wielu innych produktów spożywczych.
BRAK KOMENTARZY
Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.