Reporter

Nowy Tygodnik Regionalny

Ads

Ads

Oryginalne potrawy i porady kulinarne

Zupa z pieczonej cebuli z porem

Składniki:

4 szklanki bulionu warzywnego (1 litr)
10 małych cebul
3 szalotki
1 czerwona cebula
1 por
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 łyżka tymianku

sól, pieprz

Etapy przygotowania:

Piekarnik nagrzej do 190 stopni C. Pora pokrój w plasterki. Cebule i szalotki obierz i pokrój w piórka. Przełóż do formy do zapiekania. Dodaj masło i olej. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Naczynie przykryj pokrywą lub folią aluminiową. Wstaw do piekarnika i piecz przez godzinę. Od czasu do czasu zamieszaj. Pokrywę lub folię aluminiową lekko uchyl i piecz kolejną godzinę, aż cebula będzie brązowa. W dużym garnku zagotuj bulion. Przełóż do niego upieczone cebule i szalotki oraz plasterki pora. Wymieszaj. Gotuj ok. 5 minut na średnim ogniu. Zupę przełóż do miseczek i podawaj na gorąco. Najlepiej smakuje z kromką pszennego chleba na zakwasie.