Reporter

Nowy Tygodnik Regionalny

Ads

Ads

Oryginalne potrawy i porady kulinarne

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Składniki:

ziemniaki -5 sztuk

kiełbasa zwyczajna -1 sztuka

śmietana 18% -200 mililitrów

jajka -2 sztuki

cebula -1 sztuka

ser żółty starty -80 gramów

olej do smażenia -1 łyżka

Papryka ostra -1 szczypta

Papryka słodka -1 łyżeczka

Gałka muszkatołowa -1 szczypta

Pieprz czarny -1 szczypta

Bazylia -1 łyżeczka

Etapy przygotowania:

Przygotuj sos – śmietanę wymieszaj z przyprawami (bazylią, pieprzem, gałką muszkatołową) i jajkami, dopraw solą w/g uznania. Cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę i usmaż na rozgrzanym oleju, aż będzie rumiana, dopraw słodką i ostrą papryką. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w cienkie plastry i wymieszaj z sosem śmietanowym. Do masy ziemniaczanej dodaj kiełbasę z cebulą i wymieszaj. Foremkę do pieczenia wyłóż pergaminem. Wylej do niej przygotowaną masę. Wyrównaj wierzch. Posyp całość startym serem i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 50 minut. Pod koniec pieczenia możesz zwiększyć temperaturę do 200 °C, aby zapiekanka się przypiekła z wierzchu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.