Reporter

Nowy Tygodnik Regionalny

Oryginalne potrawy i porady kulinarne

Tarta z grzybami leśnymi

Składniki:

kruche ciasto:
250 g mąki
150 g masła
1 płaska łyżeczka soli
1 jajko
farsz:
500 g grzybów leśnych (świeżych lub mrożonych)
3 cebule
6 plasterków szynki długo dojrzewającej
2 jajka
4 łyżki startego żółtego sera
2 łyżki masła
1 ziele angielskie
1 liść laurowy
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Etapy przygotowania:

Grzyby oczyść, umyj i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki. Jeżeli używasz grzybów mrożonych, wcześniej je rozmroź. Cebule pokrój w kostkę. Na patelni roztop masło i smaż na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Dodaj grzyby. Mieszaj i smaż 6-7 minut. Dopraw solą i pieprzem. Patelnię zestaw z ognia i odstaw do ostygnięcia. Kiedy farsz będzie zimny, dodaj jajka i ser żółty. Dokładnie wymieszaj. Masło pokrój na małe kawałki. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj kawałki masła. Całość szybko posiekaj, a następnie rozetrzyj dłońmi. Wbij jajko i wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Wyjmij z lodówki i rozwałkuj na kształt formy do tarty, tak aby ciasto przykryło dno i boki. Formę wstaw do lodówki. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Formę przykryj folią aluminiową. Wierzch posyp kulkami obciążającymi do tarty. Możesz użyć także fasoli lub ryżu. Formę wstaw do piekarnika i piecz około 15 minut. Na podpieczony spód równomiernie przelej farsz. Na wierzchu ułóż plastry szynki długo dojrzewającej. Wstaw do piekarnika i piecz około 30 minut.