Reporter

Nowy Tygodnik Regionalny

Zdrowie i Uroda

Sok z granatów i jego zaskakujące właściwości

Sok z granatów nie jest aż tak popularny, jak sok z malin, a szkoda! Dlatego, że sok ten robiony z bardzo soczystych nasion granatów, zawiera więc wiele witamin i substancji odżywczych. Nazywany jest nawet najsilniejszym przeciwutleniaczem.

Regularnie picie soku z granatów ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, wzmacniając układ odpornościowy, pomagając w redukcji nadprogramowych kilogramów oraz poprawiając i odmładzając cerę. Jego liczne właściwości prozdrowotne także mogą m.in.:

  • regulować ciśnienie krwi,
  • łagodzić objawy choroby wieńcowej,
  • obniżyć poziom cholesterolu,
  • pomóc w leczeniu ran,
  • łagodzić przebieg biegunki,
  • być wsparciem w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej,
  • poprawiać samopoczucie,
  • regulować poziom hormonów,
  • niwelować zaburzenia erekcji,
  • obniżyć poziom stresu tzw. kortyzolu,
  • łagodzić skutki menopauzy i napięcia przedmiesiączkowego,
  • hamować powstawanie komórek nowotworowych w płucach czy jelitach,
  • opóźniać proces starzenia się skóry.

Sok z granatów powinni spożywać mężczyźni, ponieważ jego właściwości stymulują pracę i rozrost mięśni. W ramach ciekawostki sok ten w Turcji uważany jest za naturalną viagrę, która podnosi libido i pomaga w osiągnięciu erekcji.

Sok z granatów: jak zrobić?

Nie trzeba wiele wysiłku, aby przygotować sok z granatów. Do przygotowania potrzebujemy owoce granatu – najlepiej wybrać takie, które mają gładką i lśniącą skórkę. Co dalej?

  1. Oddzielamy nasiona granatu od skórki i błonek.
  2. Blendujemy nasiona granatu.
  3. Następnie uzyskaną papkę przekładamy na gęste sitko i przecedzamy za pomocą łyżki.
  4. Tym prostym sposobem sok z granatów gotowy jest do picia!

Zrobiony sok z granatów można pić rozcieńczony z wodą lub dolewać kilka jego kropel do wcześniej sporządzonych koktajli, lub kompotów. Warto spożywać go w tej postaci, ponieważ bogaty jest w kwasy, które mogą podrażnić żołądek i niszczyć szkliwo. Sok z granatów to również zdrowy, a zarazem pyszny dodatek do budynku lub kisielu.