Reporter

reporter-ntr.pl

Powiat poddębicki Promocja Warto przeczytać

„Sami nie wiemy, co potrafimy… jarmark dorobku polskiej wsi”

Na boisku przy Szkole Podstawowej w Dalikowie w trakcie IX Dożynek Powiatu Poddębickiego odbył się Jarmark pn. „Sami nie wiemy co potrafimy… – jarmark dorobku polskiej wsi”. Zadanie dofinansowane zostało ze środków Samorządu Województwa Łódzkiego, za co podziękowanie na ręce Grzegorza Schreibera – Marszałka Województwa Łódzkiego składają przedstawiciele Fundacji „Inicjatywy Powiatu Poddębickiego”.

Celem wydarzenia była integracja kół gospodyń wiejskich, stowarzyszeń, lokalnych instytucji z terenu powiatu poddębickiego, promocja produktów lokalnych, wymiana doświadczeń, nawiązywanie współpracy i podtrzymywanie tożsamości regionalnej.

W Jarmarku „Sami nie wiemy co potrafimy… – jarmark dorobku polskiej wsi” udział wzięło ponad 60 wystawców, spośród których 22 wzięło udział w konkursach. W ramach zadania przeprowadzono konkurs kulinarny (na potrawę i ciasto) oraz na najpiękniejsze stoisko wystawiennicze. Do konkursu zgłoszonych zostało 15 potraw i 15 ciast. Jak mówili członkowie Komisji: „Wybór był bardzo trudny”. Wszyscy uczestnicy konkursów wykazali się ogromnym zaangażowaniem i kreatywnością. Komisja konkursowa w składzie: Katarzyna Łucka – Kożuch – Prezes Fundacji „Inicjatywy Powiatu Poddębickiego”, Beata Przybylska – Członek Zarządu Powiatu Poddębickiego oraz Łukasz Jaros – Radny Gminy Dalików, ocenili nie tylko smak, ale również sposób prezentacji, czy wykorzystanie produktów lokalnych.

W konkursie wizerunkowym, Komisja postanowiła przyznać I miejsce Stowarzyszeniu
na Rzecz Osób Niepełnosprawnych „NASZ DOM”, II miejsce Kołu Pszczelarzy w Zadzimiu, III miejsce KGW w Żernikach, Wyróżnienia KGW w Wilamowie, „Sędowianki” z Sędowa i KGW w Spycimierzu.

W konkursie kulinarnym w kategorii ciasto, Komisja przyznała I miejsce KGW „Złote Łany” w Pudłówku za „Bezę Pavlovą” z owocami, II miejsce KGW Rzeczyca – Ralewice
za „Ciasto Balladynę”, III miejsce KGW Chodaki za „Tęczowe wspomnienie lata”, Wyróżnienie KGW Żerniki za „Słoneczne wspomnienie lata”, KGW „Brudnowianki” z Brudnowa za „Sernik wiedeński” i Stowarzyszeniu Rozwoju Wsi Chropy „Stokrotka” za „Drożdżowiec”.

W konkursie kulinarnym w kategorii potrawa, Komisja przyznała I miejsce Stowarzyszeniu Rozwoju Wsi Chropy „Stokrotka” za „Smażonkę ze świniobicia”, II miejsce Stowarzyszeniu na Rzecz Osób Niepełnosprawnych „NASZ DOM” za „Potrawkę z letnich warzyw”, III miejsce KGW w Konopnicy za „Plendze kartoflane”, Wyróżnienia KGW w Żernikach za „Zalewajkę lasem pachnącą z chlebkiem ziołowym”, KGW w Krzemieniewie za „Ziemniaki z gzikiem”, KGW „Rożniatowianki” z Rożniatowa za „Pasztet z żurawiną”.

Organizatorzy dziękują Zwycięzcom i Wyróżnionym oraz wszystkim uczestnikom Dożynek, a szczególnie Kołom Gospodyń Wiejskich oraz Organizacjom i Instytucjom, które uatrakcyjniły to wydarzenie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.