Reporter

Nowy Tygodnik Regionalny

Bez kategorii

Piekarz Kozak wypieka kozackie chleby

bułkiJaka jest receptura na odniesienie sukcesu? Bardzo prosta – odpowiada Dariusz Szpakowski, prezes GS. Troska o konsumenta wyrażająca się w dawaniu jak najlepszego produktu. Tym produktem jest m.in. bułka szpinakowa czy też chleb kozacki, którego recepturę wymyślił piekarz o nazwisku Kozak.
Klientów na tradycyjne wypieki nie brakuje. Jak magnes przyciągają hasła – zdrowe, smaczne, naturalne pieczywo.
Rozszerza się gama pieczywa GS Ozorków. Bułka szpinakowa może okazać się hitem targów spożywców w Poznaniu – jako jedyna z województwa łódzkiego reprezentować będzie w branży pieczywa nasz region. Produkt został ostatnio nominowany przez marszałka województwa w konkursie Polski Producent Żywności 2014. To nie jedyne wyróżnienie. Certyfikat Jakość i Tradycja otrzymały – chleb kozacki, tradycyjny, klasztorny i gryczany. Dumy z powodu wyróżnień nie kryje prezes GS.
– Do tej pory zdobyliśmy dwie nagrody, które przyznała nam kapituła konkursu Polski Producent Żywności. W 2000 roku nagrodę otrzymaliśmy za chleb sojowy a sześć lat później zostaliśmy nagrodzeni za chleb gryczany – mówi D. Szpakowski. – Mamy nadzieję, że w tym roku wygra nasza bułka szpinakowa.
Jak sama nazwa wskazuje bułka jest z dodatkiem szpinaku a także cebuli. Długo utrzymuje świeżość, pomimo, że nie ma w niej żadnej chemii.
Prezes GS cieszy się z przyznanych certyfikatów, dzięki którym możliwe będzie pozyskanie pieniędzy na promocje produktów.
– Chleb kozacki wymyślił nasz kierownik piekarni, pan Kozak – mówi z uśmiechem prezes Szpakowski. – W tym tradycyjnym chlebie, opartym na starych recepturach, jest dużo mieszanek ziaren. Przykładamy wagę do całego procesu wytwarzania pieczywa, od wyrobu ciasta do wypieku. Konsumenci to doceniają.
(stop)