Reporter

Nowy Tygodnik Regionalny

Ads

Ads

Oryginalne potrawy i porady kulinarne

Pascha wielkanocna z mnóstwem bakalii

Składniki:

1 opakowanie (1 kg) twarogu sernikowego
opakowanie (200 g) masła
250 ml śmietanki 30%
8 żółtek
250 g cukru pudru
100 g rodzynek
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g orzechów włoskich
20 g suszonych fig
opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (można zastąpić cukrem wanilinowym)
szczypta soli
do dekoracji:
bakalie

Etapy przygotowania:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Orzechy posiekaj, figi pokrój na małe kawałki. W misce utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę. Wlej śmietankę i krótko zmiksuj. Masę przelej do małego rondelka, wstaw do większego wypełnionego do 1/3 wodą i postaw na ogniu. Ogrzewaj w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, aż masa zacznie gęstnieć (masa NIE może się zagotować). Zdejmij z ognia. Masło pokrój na drobną kostkę. Do dużej miski przełóż twaróg, masło oraz masę jajeczno-cukrową. Wsyp cukier z wanilią. Zmiksuj na gładką masę. Dodaj odsączone rodzynki i pozostałe bakalie. Wymieszaj. Durszlak wyłóż chustą serowarską (możesz też użyć podwójnej warstwy gazy). Wstaw do dużego garnka. Na chustę wyłóż masę serową. Przykryj chustą, połóż talerz i obciąż jakimś ciężkim przedmiotem (np. wypełnionym słoikiem). Wstaw do lodówki na noc. Drugiego dnia paschę delikatnie wyjmij z durszlaka, usuń chustę, udekoruj bakaliami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.