Reporter

Nowy Tygodnik Regionalny

Powiat łęczycki Temat główny Warto przeczytać Łęczyca

Ogrodzili nas! – skarżą się lokatorzy z Łęczycy

Wykonawca przystąpił do prac związanych z budową budynku socjalnego przy ulicy Wrzosowej w Łęczycy. Inwestycja niezwykle potrzebna, bo w mieście brakuje mieszkań socjalnych, ale już pierwszy dzień pracy ekipy budowlanej wzbudził kontrowersje. Niektórzy mieszkańcy z ulicy Wrzosowej mówią o uciążliwościach.

Główne prace budowlane jeszcze się nie rozpoczęły. Póki co wykonawca ogrodził teren budowy i go porządkuje przygotowując plac.

– Kiedy wróciłam z pracy to się załamałam. Ogrodzili nam całe podwórko. Siatka pociągnięta jest przy samych budynkach. Żeby dojść do ulicy Wrzosowej musimy chodzić na około, przy starych budynkach od strony południowej przez podmokłą trawę i błoto. Nierówna trylinka jest dopiero dalej. Trudno jest przejechać samochodem, niektórzy zostawiają auta daleko, przy ulicy. Problem z przejściem mają głównie dzieci idące rano do szkoły. Po opadach deszczu jest naprawdę nieprzyjemnie – mówi jedna z mieszkanek osiedla budynków socjalnych. – Ten nowy budynek przecież nie będzie miał tak dużej powierzchni, żeby potrzeba było grodzić na teren budowy całe podwórko. Nikt nie kwestionuje potrzeby budowy, my też byliśmy w trudnej sytuacji mieszkaniowej i otrzymaliśmy lokale socjalne od miasta. Obecnie również wiele rodzin czeka na dach nad głową, ale trzeba także pomyśleć o ludziach, którzy tu mieszkają. Ta budowa będzie dla nas bardzo problematyczna.

Zapytaliśmy w urzędzie miejskim, czy inwestor może zwrócić się do wykonawcy o ogrodzenie terenu w inny, mniej uciążliwy dla mieszkańców sposób.

– Znamy sytuację, niestety brak jest możliwości, aby ogrodzenie ustawione było w innym miejscu. Lokalizacja ogrodzenia jest przede wszystkim dyktowana troską o bezpieczeństwo mieszkańców, a z racji tego, że jest to teren budowy, musi być to zabezpieczone we właściwy sposób, aby zminimalizować ryzyko jakiegokolwiek zagrożenia. Jest nam przykro z powodu uciążliwości z tym związanych, jednakże ponownie należy podkreślić, że głównym powodem jest zapewnienie bezpieczeństwa. Natomiast w najbliższym czasie dla mieszkańców zostanie udostępnione przejście od strony wschodniej – informuje Mateusz Kucharski z magistratu.

Nowy budynek socjalny będzie piętrowy z dwunastoma mieszkaniami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.