Reporter

Nowy Tygodnik Regionalny

Oryginalne potrawy i porady kulinarne

Nugat czekoladowy

Składniki:

1 i 1/2 szklanka cukru
1 szklanka wody
1 szklanka migdałów
1/2 szklanki miodu
100 g gorzkiej czekolady
2 białka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
szczypta soli

Etapy przygotowania:

Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Połowę migdałów bardzo drobno posiekaj. Drugą połowę pokrój na większe kawałki. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz około 5 minut. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Wodę i sok z cytryny wlej do rondelka. Wsyp cukier i cukier z prawdziwą wanilią. Podgrzewaj i mieszaj, aż cukier się rozpuści i syrop zacznie gęstnieć. Dodaj miód i podgrzewaj, aż syrop będzie gęsty. Dodaj roztopioną czekoladę. Wymieszaj, aż składniki połączą się jednolitą całość. Białka ubij mikserem na bardzo sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj szczyptę soli. Gorący syrop czekoladowy wlej cienkim strumieniem do białek, cały czas je ubijając. Miskę z masą białkową wstaw do garnka z wrzącą wodą i miksuj, aż masa będzie bardzo gęsta i zacznie się rwać. Miskę wyjmij z garnka i miksuj około 3 minut. Dodaj migdały i dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do prostokątnej foremki wyłożonej folią spożywczą. Wierzch wyrównaj łyżką. Przykryj folią spożywczą, przyłóż mniejszą foremką i wstaw do lodówki na 3-4 godziny. Przed podaniem pokrój na porcje.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.