Reporter

Nowy Tygodnik Regionalny

Zdrowie i Uroda

Mało znane właściwości soku z kiszonej kapusty. Warto pić go codziennie

Kiszonki mają bardzo wiele zaskakujących właściwości prozdrowotnych. Zawierają witaminy i składniki odżywcze. Także woda z kiszonek, w tym właśnie sok z kiszonej kapusty, to prawdziwa skarbnica dobroczynnych składników. Dowiedz się, na co najlepiej działa sok z kiszonej kapusty i dlaczego warto go pić.

Sok z kiszonej kapusty stosowany od wieków

Dlaczego picie soku z kapusty jest zdrowie? Sok z kiszonej kapusty od stuleci jest traktowany jako wartościowy środek na bardzo wiele różnych dolegliwości. Pije się go w zasadzie odkąd poznano sposoby na kiszenie kapusty. Kwaśny napój jest smaczny, a przy tym ma niezwykłe właściwości zdrowotne, które doceniano przez całe wieki. Jest to napój, który powstaje w wyniku fermentacji białej kapusty z dodatkiem soli. Swoje dobroczynne właściwości sok z kiszonej kapusty uzyskuje dzięki bakteriom, które pojawiają się w czasie fermentacji. To właśnie szczepy Leuconostoci i Pediococcus są odpowiedzialne za kiszenie warzyw i to one mają dobroczynny wpływ na cały organizm. Kwas z kiszonej kapusty działa więc podobnie do naturalnych antybiotyków, a dodatkowo kapusta zawiera także fitoncydy o działaniu przeciwgrzybowym i bakteriobójczym.

To dlatego kapusta kiszona nie psuje się, ale przez naprawdę długi czas nadaje się do zjedzenia. A dodatkowo bakterie i fitoncydy mają pozytywny wpływ niemalże na cały organizm. Powodów, dla których warto regularnie pić sok z kiszonej kapusty, jest naprawdę bardzo wiele. Przedstawiamy te najważniejsze.

Sok z kiszonej kapusty – właściwości odżywcze

To oczywiste, że sok z kiszonej kapusty nie oznacza, że leczenie farmakologiczne można odłożyć. Jednakże to prawda, że regularne zażywanie soku może poprawić stan zdrowia. Wszystko dlatego, że napój zawiera ważne witaminy: B, C, E i P. Do tego należy doliczyć jeszcze beta-karoten i sole mineralne. Jest to produkt fermentowany, dlatego zawiera bardzo wiele probiotyków. Są to naturalne, dobroczynne bakterie, które zasiedlają układ pokarmowy i dbają o jego prawidłową pracę. Najnowsze badania wskazują na to, że jelita są naszym drugim mózgiem i to od ich stanu zależy zdrowie całego organizmu, a nawet nastrój. Dlatego sok z kiszonej kapusty nadaje się do naturalnego wspomagania leczenia bardzo wielu różnych dolegliwości. Najbardziej polecany jest osobom, które cierpią na zaparcia, ponieważ może powodować przeczyszczenie organizmu. Wspaniale sprawdza się jako produkt poprawiający odporność i ogólny stan zdrowia.

Sok z kiszonej kapusty na żołądek

Regularne picie soku z kiszonej kapusty idealnie działa na cały układ trawienny. To dawka dobroczynnych bakterii, które wspierają działanie wszystkich części przewodu pokarmowego. Najbardziej jednak wpływają na żołądek. I to na wiele różnych dolegliwości. Bardzo często poleca się picie soku z kapusty na wrzody żołądka. Kiszonki mają niskie pH i zawierają substancje powlekające. Dzięki temu mogą wyścielić żołądek i jelita od wewnątrz, dzięki czemu wrzody nie zostają podrażnione podczas jedzenia i trawienia. W konsekwencji goją się o wiele szybciej.

Sok z kiszonej kapusty działa także na jelita. Można stosować go na przeczyszczenie przy uporczywych zaparciach, ale co ciekawe, napój dobrze działa także w czasie biegunek. Nie spowoduje może zatrzymania rozwolnienia, ale pomoże uzupełnić wypłukane z organizmu elektrolity i bakterie pokarmowe, co usprawni działanie układu trawiennego.

Sok z kapusty dla cukrzyków

Cukrzykom także zaleca się spożywanie soku z kapusty. I to zarówno kiszonej, jak i białej. Sok ze świeżej kapusty także zawiera właściwości odżywcze i mnóstwo witamin, ale nie ma bakterii, które poprawiają działanie układu pokarmowego. Jednakże oba produkty mają niski indeks glikemiczny, dlatego dobrze się sprawdzają. Sok z kiszonej kapusty powinien znaleźć się w codziennej diecie cukrzyka z kilku powodów. Po pierwsze ze względu na to, że utrzymanie możliwie jak najlepszego metabolizmu jest warunkiem komfortowego życia diabetyków. Po drugie, warto zwrócić uwagę na wcześniej wspomniane działanie przeciwgrzybowe. Organizm cukrzyka jest idealnym środowiskiem dla grzybów ze względu na większe stężenie cukru w tkankach. Dlatego częściej rozwijają się w nim grzybice, a kwas z kiszonej kapusty skutecznie temu zapobiegnie. Kiszona kapusta zasmażana (ale bez pszennej mąki) czy surówka z kapusty kiszonej także dobrze się sprawdzą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.