Reporter

Nowy Tygodnik Regionalny

Oryginalne potrawy i porady kulinarne

Makaron w sosie podwójnie pomidorowo-śmietankowym

Składniki:

350 g makaronu penne (lub w innym kształcie)
2 łyżki soli
4 litry wody
sos:
2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
12 suszonych pomidorów w oleju
1 szklanka (250 ml) wody
1 szklanka (250) słodkiej śmietanki
4 ząbki czosnku
1 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
kilka gałązek świeżej bazylii
do podania:
parmezan

Etapy przygotowania:

W garnki zagotuj osoloną wodę, dodaj makaron, wymieszaj, doprowadź do intensywnego wrzenia. Przykryj, zdejmij z ognia, odstaw na 12 minut. Obrane ząbki czosnku pokrój na cienkie plasterki. Suszone pomidory pokrój na cienki paski. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek i smaż cały czas mieszając przez pół minuty. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz cukier. Smaż na dużym ogniu intensywnie mieszając przez 2 minuty. Wlej wodę, wymieszaj. Dopraw solą i cukrem. Gotuj kilka chwil, aż sos zgęstnieje. Wlej śmietankę, wymieszaj, doprowadź do wrzenia. Dodaj suszone pomidory, gotuj kilka chwil. Zestaw z ognia, dodaj porwane palcami listki bazylii. Makaron odcedź, dodaj do sosu, wymieszaj. Porcje makaronu przełóż na talerze, posyp świeżo startym parmezanem, udekoruj bazylią.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.