Reporter

Nowy Tygodnik Regionalny

Ads

Ads

Zdrowie i Uroda

Jaka herbata jest najzdrowsza wśród zdrowych?

Herbata jest to napój, który cieszy się ogromną popularnością. Różnice w smaku sprawiają, że każda herbata jest wyjątkowa. Napój z zawartością teiny można pić przez cały rok – mrożona herbata jest idealna na upalne dni, a rozgrzewająca w okresie jesienno-zimowym. Zastanawiałeś się kiedyś, który rodzaj herbaty jest jednak najzdrowszy?

Herbata czarna

Herbata czarna powstaje z wysuszonych liści, które zostały wcześniej poddane fermentacji. Zawiera ona związek chemiczny należący do alkaloidów purynowych. Jego nazwa jest już dobrze znana – to jest teina działająca nieco wolniej i dłużej niż kofeina. Jaki wpływ ma teina na organizm?

  • Wykazuje ona działanie pobudzające i bakteriobójcze (ze względu na wysoką zawartość tanin)
  • Poprawia pamięć i koncentrację
  • Obniża ciśnienie krwi dzięki flawonoidom
  • Wzmacnia naczynia krwionośne
  • Poprawia funkcje układu trawiennego
  • Redukuje ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych

Herbata czarna może być dobrym elementem, który uzupełni profilaktykę prozdrowotną, jeśli pijemy ją w rozsądnych ilościach. Ma w sobie tyle właściwości, dzięki którym można poprawić kondycję organizmu. Poza tym filiżanka dobrej jakości herbaty czarnej potrafi nawet odprężyć po ciężkim dniu.

Herbata czerwona

Ta herbata jest znana bardziej pod nazwą pu-erh. Proces jej powstawania różni się od herbaty czarnej tym, że poddawana jest ona jeszcze dodatkowej fermentacji. W naszym społeczeństwie krąży przeświadczenie, że herbata czerwona wspomaga utratę masy ciała. Jest to napój, który:

  • przyspiesza metabolizm i motorykę jelit
  • pobudza wydzielanie soków trawiennych
  • dodatkowo obniża poziom cholesterolu LDL i podwyższa poziom HDL
  • pobudza też pamięć i zdolności poznawcze

Herbata czerwona świetnie radzi sobie z tłuszczami, co oznacza, że ma korzystny wpływ na wątrobę. Jej wyjątkowe właściwości zwiększają poziom enzymów wątrobowych, które są m.in. odpowiedzialne za eliminację alkoholu z organizmu.

Warto ją pić jeszcze z jednego powodu – otóż, a niewiele osób o tym, wie – pomaga chronić zęby przed bakteriami.

Herbata zielona

Powstaje ona z liści, które nie zostały poddane procesowi fermentacji. Są one suszone tuż po zerwaniu, dlatego zachowują one moc wielu składników aktywnych. Liście zielonej herbaty zawierają, m.in.:

  • ogromną liczbę antyoksydantów
  • alkaloidy (w tym teofilina i teobromina)
  • polifenole
  • witaminy z grupy B oraz C, E i K
  • związki garbnikowe i mineralne
  • olejki eteryczne

W takim razie, jaki wpływ ma herbata zielona na nasze zdrowie?

  • Poprawia przemianę materii
  • Przyspiesza spalanie kalorii
  • Stymuluje trawienie
  • Obniża ciśnienie krwi i poziom „złego” cholesterolu
  • Reguluje poziom glukozy i wydzielanie insuliny
  • Działa antybakteryjnie
  • Likwiduje wolne rodniki
  • Opóźnia proces starzenia

Herbata zielona ma bogate zastosowanie – regularnie picie napoju pomaga usunąć toksyny z organizmu i zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych.

Herbata biała

Herbata biała jest to jedna z najdelikatniejszych herbat i jest najmniej przetworzona spośród innych herbat. Otrzymuje się ją z nierozwiniętych jeszcze pączków, które w tym stadium są pokryte meszkiem. Liście tej herbaty zbiera się wyłącznie w słoneczne, bezdeszczowe poranki, aby pączki nie były mokre. Ten gatunek herbaty ma podobne właściwości, co herbata zielona. Ma ona jednak do dyspozycji większą ilość antyoksydantów – najwięcej ze wszystkich herbat. Zawartość kofeiny w tej herbacie jest też dużo większa. Herbata biała ma wyjątkową właściwość, jaką jest jednoczesne zwiększanie lipolizy (rozpadu tłuszczu) i blokowanie adiopogenezy (powstanie komórek tłuszczowych). Dzięki temu jest to napój, który powinni spożywać osoby, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.