Reporter

Nowy Tygodnik Regionalny

Ads

Ads

Oryginalne potrawy i porady kulinarne

Harira – marokańska zupa z ciecierzycą i pomidorami

Składniki:

1 puszka (400 g, czyli około 250 g po odsączeniu) ciecierzycy
po 1/2 szklanki czerwonej i zielonej soczewicy
2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
1 cebula, mała marchewka
5 szklanek warzywnego bulionu
100 g cienkiego makaronu
1 łyżeczka kuminu
po 1/2 łyżeczka mielonego imbiru, cynamonu, ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 pęczka kolendry posiekanek niezbyt drobno
4 łyżki oleju
do podania:
garść daktyli
4 jajka ugotowane na twardo
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
1 cytryna pokrojona na ćwiartki

Etapy przygotowania:

Cebulę i marchewkę pokrój na drobną kostkę. W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę i marchewkę. Smaż na dużym ogniu przez minutę. Dodaj wszystkie suche przyprawy i smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż cebula zacznie się szklić, a przyprawy intensywnie pachnieć. Wlej bulion, dodaj koncentrat pomidorowy i pomidory z puszk oraz posiekaną kolendrę. Dodaj oba rodzaje soczewicy. Wymieszaj, gotuj na średnim ogniu pod przykryciem przez około 20 minut, aż czerwona soczewica się rozpadnie, a zielona będzie jeszcze w całości. Dodaj odsączoną ciecierzycę z puszki oraz makaron, gotuj 4-5 minut, aż makaron będzie miękki. Zupę dopraw solą i pieprzem. Podawaj udekorowaną natką pietruszki. Obok podstaw jajka ugotowana na twardo pokrojone na ćwiartki, daktyle oraz kawałki cytryny.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.