Reporter

Nowy Tygodnik Regionalny

Ads

Ads

Oryginalne potrawy i porady kulinarne

Deser bananowy

Składniki:

okrągłe biszkopty -12 sztuk

banany -2 sztuki

galaretka cytrynowa -2 opakowania

gorąca woda -500 mililitrów

śmietanka kremówka 30% -200 mililitrów

ser mascarpone -4 łyżki

cytryna -1 sztuka

cukier puder -2 łyżki

żelatyna w proszku -2 łyżeczki

Etapy przygotowania:

Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy biszkopty. Na biszkopty układamy pokrojone na kawałki banany. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Wlewamy na spód z biszkoptów. Wkładamy do lodówki na 1-2 h do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na puszysty krem z cukrem pudrem i łyżką soku z cytryny. Dodajemy ser mascarpone oraz rozpuszczony w odrobinie gorącej wody agar. Całość mieszamy. Powstały krem przekładamy na stężałą galaretkę. Wyrównujemy z wierzchu. Ponownie wkładamy do lodówki na min 30 min.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.