Reporter

reporter-ntr.pl

Oryginalne potrawy i porady kulinarne

Chrupiący kalafior z piekarnika

Składniki:

1 duży kalafior
2 szklanki płatków kukurydzianych
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka gazowanej wody mineralnej
1 jajko
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
sos:
1 szklanka gęstego jogurtu
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki posiekanej bazylii
3 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy

Etapy przygotowania:

Kalafior podziel na pojedyncze różyczki. Do miski wsyp mąkę i dodaj oba rodzaje papryki, jajko, wodę, sól, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Różyczki kalafiora przełóż do miski z ciastem. Płatki kukurydziane zgnieć dłońmi na małe kawałki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i skrop ją olejem. Różyczki kalafiora obtaczaj w płatkach kukurydzianych i układaj na blasze. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i zapiekaj 20-25 minut, aż panierka ładnie się zarumieni. W czasie pieczenia przygotuj sos. Do miseczki przelej jogurt i dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj. Upieczonego kalafiora podawaj z sosem jogurtowym.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.