Reporter

reporter-ntr.pl

termy uniejów
Oryginalne potrawy i porady kulinarne

Chłodnik z cukinii

Składniki:

1 l kefiru
1 szklanka bulionu warzywnego
1 cukinia
1 por (tylko biała część)
1 czosnek
1/2 pęczka koperku
1 łyżka oleju roślinnego
do podania:
100 g mini mozzarelli
garść listków sałaty
1 ogórek gruntowy
1 żółty pomidor
1 pęczek natki pietruszki

Etapy przygotowania:

Cukinię pokrój w kostkę. Por pokrój w plasterki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Koperek posiekaj. W garnku rozgrzej olej i smaż na nim por i czosnek. Dodaj cukinię i smaż, aż warzywa będą miękkie. Dodaj koperek, wlej bulion warzywny i gotuj około 3 minut. Garnek zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Kiedy zupa stygnie, przygotuj dodatki. Ogórek zetrzyj na tarce. Pomidor pokrój w kostkę. Natkę pietruszki posiekaj. Do garnka z zupą wlej kefir, dopraw solą i pieprzem i zmiksuj na gładko. Zupę przelej na talerze. Na wierzchu ułóż listki sałaty, ogórek gruntowy, pomidor i posyp natką pietruszki. Ułóż kulki mozzarelli. Podawaj schłodzony.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.