Reporter

Nowy Tygodnik Regionalny

Ads

Ads

Oryginalne potrawy i porady kulinarne

Brownie z musem truskawkowym

Składniki:

brownie:
1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
2 tabliczki mlecznej czekolady (razem 200 g)
100 g szklanki mąki
100 g masła
150 g cukru
4 jajka
mus truskawkowy:
opakowanie (450 g) mrożonych truskawek
opakowania 1 galaretki truskawkowej
sok z 1 cytryny
150 g cukru pudru
500 ml śmietanki kremówki 36% (mocno schłodzonej)
do podania:
4 łyżki pestek granatu

Etapy przygotowania:

Brownie: jajka wbij do miseczki, dodaj cukier, dokładnie wymieszaj. Połamane na małe kawałki oba rodzaje czekolady włóż do rondelka. Dodaj masło. Rozpuść na małym ogniu. Dodaj masę jajeczną i mąkę. Wymieszaj energicznie, by nie było grudek mąki. Przełóż do formy wyłożonej pergaminem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 20-25 minut. Wyjmij z piekarnika, odstaw do całkowitego wystudzenia.
Mus truskawkowy: truskawki całkowicie rozmroź. Zmiksuj z sokiem cytrynowym. Przełóż do garnka, dodaj cukier, postaw na małym ogniu i cały czas mieszając podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj galaretkę i nadal mieszając, podgrzewaj, aż galaretka się rozpuści. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. Zimną śmietankę ubij na sztywną i gęstą pianę, delikatnie wymieszaj z zimnym musem. Wyłóż na zimne brownie. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Brownie pokrój na kawałki o boku około 5 cm, przełóż na talerzyki, posyp pestkami granatu.